szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Magyarországon a kreatív ipar a második leggyorsabban növekvő iparág a Design Terminál megbízásából készült kutatás szerint.

„A kreatív ipar az egyik leggyorsabban növekvő iparág ma Magyarországon, amelyet egyedül a járműgyártás tudott ebben a kategóriában a második helyre szorítani – mondta egy konferencián Ács Zoltán, a Design Terminál kreatív igazgatója. A Design Terminál által megrendelt kutatás szerint, amely a kreatív ipar súlyát mérte fel a magyar gazdaságban, ez a terület – amely olyan iparágakat foglal magába, mint a könyvkiadás, média, urbanisztika, építészet, divat, design és szoftverfejlesztés – a magyar GDP 3,2 százalékát és a foglalkoztatás 4,4 százalékát produkálja - olvasható az Üzleti innováció blogon.

2008 és 2012 között ezek a területek ötször olyan gyorsan növekedtek, mint a gazdaság más szektorai, évi 8-12 százalékkal, ehhez hasonló teljesítményre csak az autóipar képes ma Magyarországon. A két szektor között azonban jelentős különbség, hogy - az autóiparral szemben - a kreatív iparban nincsenek nagy állami támogatásokkal beruházó nemzetközi cégek, a médiát és a könyvkiadást leszámítva még közepes vállalkozást sem nagyon találni a szektorban.

Elsősorban az exportvezérelt szegmensek, a design és szoftverfejlesztés tudott nagyon gyorsan növekedni, míg például a magyar piacra koncentráló média stagnált. Éppen ezért a Design Terminál is olyan iparágakban dolgozó kreatív kisvállalkozásoknak segít inkubátor programjában, amelyek rögtön a globális piac meghódítását tűzik ki célul.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Theresa May: eltávolításom nem könnyítené meg a Brexitet

Theresa May: eltávolításom nem könnyítené meg a Brexitet

Hiába találta ki a kormány a migránsadót, a NAV nem tud vele mit kezdeni

Hiába találta ki a kormány a migránsadót, a NAV nem tud vele mit kezdeni

Újsághirdetésben toboroz mozdonyvezetőket a MÁV

Újsághirdetésben toboroz mozdonyvezetőket a MÁV

Dzsudzsák most már Rossinál is kezdő

Dzsudzsák most már Rossinál is kezdő

Késői, ködös üzenet - Princz Gábor halálára

Késői, ködös üzenet - Princz Gábor halálára

Kiderült, hogy melyik Chuck Norris kedvenc Chuck Norris-vicce

Kiderült, hogy melyik Chuck Norris kedvenc Chuck Norris-vicce