Pár száz forintból felfűtheti lakását – videó

Pár száz forintból felfűtheti lakását – videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy olasz tervező szerint elegendő négy mécses és egy agyagedény egy lakás felfűtéséhez. Utóbbi gyártásához már 35 ezer dollárt gyűjtögetett össze közösségi finanszírozással.

Korábban sokan megosztották a videót, ami azt bizonygatta, hogy néhány virágcserép és pár mécses megoldhatja a fűtés problémáját. Akkor mi is foglalkoztunk a témával, és több olvasónak is erős kételyei támadtak a megoldás hitelességével kapcsoltban, a reakciókat itt olvashatja. A Római Képzőművészeti Egyetem egyik hallgatója, Marco Zagaria most újragondolta kicsit a megoldást, és egy kis design segítségével termék született belőle. Az Egloo leegyszerűsítve egy szimpla anyagtál, ennél fogva kivételesen jó hőtartó képessége van, így alkalmas egy olyan fűtőrendszert kialakítására, amely áram vagy gáz nélkül is melegen tarthat egy helyiséget. A feltaláló szerint egyetlen Egloo-val gond nélkül be lehet fűteni egy húsz négyzetméteres szobát – írta meg az utajovobe.hu.

©
A fazekaskorongon készült Eglooban egyetlen elektromos alkatrész sincs. Felfűtéséhez csupán négy darab mécsesre van szükség, amelyek fokozatosan felmelegítik az eszköz terrakotta-kupoláját. A projekt honlapja szerint öt perccel a begyújtás után a belső kupola 140-180 fokra hevül, míg a külső 30-50 fokos hőmérsékletre melegszik, és fűteni kezdi a szobát. Harminc perccel a beüzemelés után már érezhetően, 2-3 fokkal nő a szoba hőmérséklete, és az Egloo azután is órákig melegíti szobát, miután a mécsesek kialudtak. A szerkezet működése, mint fentebb írtuk kétséges, de ha előbb nem, akkor bizonyosan kiderül az Egloo hatékonysága, amikor 35 ezer dollárt összedobó megrendelők kézhez kapják sajátjukat és a gyakorlatban tesztelhetik mire képes.

A tömeggyártáshoz Zagaria indított egy kampányt az Indiegogo közösségi finanszírozási oldalon, ahol 30 ezer dollár összegyűjtését tűzte ki célul, ami elég gyorsan sikerült neki, mert a december 14-én indított gyűjtés ma már 35 ezernél jár, egy Egloo-t 55 dolláros, vagyis durván 16 ezer forintos áron lehet előrendelni. A tervezésnél elkészült a termék 3D nyomtatott modellje is, amit az alábbi videóban megtekinthető.

 

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!