szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A startup ágazat támogatása kiemelten járulhatott volna hozzá a gazdasági növekedéshez, de azzal, hogy nem kerültek bele a 2015-ös adócsomagba az ágazatot segítő kedvezmények, Kádas Péter, a Budapest HUB munkacsoport tagja szerint ez a hajó elúszott.

Bő egy éve született meg a Runaway Budapest 2.0.2.0 című kiadvány, amelyben az állami és piaci szereplőkből álló Budapest HUB munkacsoport összeszedte javaslatait, amivel a fővárost 2020-ra a régió vezető startup központjává irányozták elő. A Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős akkori államtitkára, Cséfalvay Zoltán az adó- és adminisztrációs terhek könnyítése mellett annak a lehetőségét is felvetette, hogy az alkalmazottak utáni tb-járulék fizetése alól is felmentést kapjanak a startupok. Az elmúlt évben több olyan kezdeményezés is indult, amely kiemelte a fővárost a vetélytársak közül, például a Startup Tavasz, melynek ötlete illeszkedett a koncepcióba, amely régiós centrummá tenné a fővárost az induló vállalkozások számára. Azonban Cséfalvay távozásával és az ágazatot segítő kedvezmények adócsomagból való kihagyásával, gellert kapott a kezdeményezés.

©
"Cséfalvaynak elvitathatatlan érdeme, hogy egy asztalhoz ültette azt a néhány tucat szakembert, aki érti a startup vállalkozások speciális igényeit, esetleg helyenként még az ezzel az iparággal szorosan összefüggő kockázati tőkét is. Távozásával nem maradt senki, aki ezt a lehetőséget felkarolta volna, talán még olyan sem, aki venné a fáradtságot, hogy beletanuljon a startup logikába - ugyanis bármilyen meglepő, az innováció az nem egyenlő startup. Mivel ehhez a speciális területhez ma senki nem ért igazán a kormányzaton belül, nem meglepő, hogy periféria szorult az egész kezdeményezés.” – mondja Kádas, aki az egyeztetések során a vállalkozói szféra egyik vezető képviselője volt.

„A vállalkozóbarát környezet megteremtése lehetőség egy országnak, nem pedig kötelezettség. Ezen belül a startup ökoszisztéma támogatása egy kiemelt, nem túl sokáig aktuális esély volt, mely kiemelten járulhatott volna hozzá a gazdasági növekedéshez. Magyarország láthatóan nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel. A reményt tényleg megcsillantotta a kormány egy pillanatra Cséfalvay személyében, de aztán győzött a jó öreg magyar kiszámíthatatlanság. Kár érte, de ez van, menni kell tovább. A jó hír azonban, hogy vannak országok, ahol előrelátó stratégiákkal támogatják a startupokat, így van hova menni vállalkozásokat építeni, munkahelyeket és értéket teremteni akár az EU-n belül, akár a tengerentúlon." – teszi hozzá a kiábrándult sorozatvállalkozó.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt a bejelentés: PlayStationre is megjelenik az utóbbi idők egyik legjobb játéka, a PUBG

Itt a bejelentés: PlayStationre is megjelenik az utóbbi idők egyik legjobb játéka, a PUBG

Három kamion ütközött az M0-son, egy ember meghalt

Három kamion ütközött az M0-son, egy ember meghalt

Videón egy súlyos baleset előtti pillanatok a 84-es útról

Videón egy súlyos baleset előtti pillanatok a 84-es útról

Brexit: a brit kormány jóváhagyta a megállapodás-tervezetet, jöhet az EU-csúcs

Brexit: a brit kormány jóváhagyta a megállapodás-tervezetet, jöhet az EU-csúcs

Távolról törölhette adatait az iPhone-járól, nehogy bizonyítékot találjanak rajta a rendőrök

Távolról törölhette adatait az iPhone-járól, nehogy bizonyítékot találjanak rajta a rendőrök

Betilthatják Thaiföldön a gyerek thaibox-viadalokat, miután nemrég meghalt az egyik versenyző

Betilthatják Thaiföldön a gyerek thaibox-viadalokat, miután nemrég meghalt az egyik versenyző