Nem győzi a munkát? Így foglalkoztathat tiniket is a családi cégben

Nem győzi a munkát? Így foglalkoztathat tiniket is a családi cégben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Besegítene a gyerek suli után vagy szünetben? Mutatjuk hogyan lehetséges és mik a fiatal munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó előírások.

A munka törvénykönyve szerint munkavállaló az lehet, aki a tizenhatodik életévét betöltötte. De az iskolai szünet alatt munkavállaló lehet az a tizenötödik életévét betöltött tanuló, aki nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytat. A hétvége azonban nem tartozik az iskolai szünet fogalmába, tehát a tanuló – amennyiben betöltötte a 15. életévét –, a nyári mellett a tavaszi és az őszi, illetve egyéb szünetekben foglalkoztatható munkaviszony keretében.

A 16. életév betöltésétől kezdve nem érvényesülnek korlátozások a munkaviszony létesítése vonatkozásában. A fiatal munkavállalók vonatkozásában néhány speciális szabályt köteles betartani a munkáltató.

A fiatal munkavállaló védelmét szolgálja, hogy számára éjszakai munka, valamint rendkívüli munkaidő rendkívül indokolt esetben sem rendelhető el. A napi munkaidő legfeljebb nyolc óra lehet, a több munkaviszony keretében történő munkavégzés munkaidejét pedig össze kell számítani. További fontos részleteket az Adózóna cikkében olvashat.