szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A BME Közép-Kelet-Európában az első intézmény, ahol bevezetik a Massachussets Institut of Technology vállalkozásfejlesztési programját.

A Műegyetem a világ egyik vezető műszaki felsőoktatási intézménye, a Massachussets Institut of Technology (MIT) Venture Mentoring Service modelljét veszi át, amelyet világszerte már közel ötven felsőoktatási intézmény alkalmaz. Az MIT modell az egyetemi környezetből induló startup vállalkozások üzleti szempontú mentorálását segíti, bekapcsolva őket az MIT nemzetközi hálózatába. A modellt és annak hazai alkalmazásának lehetőségeit a nagyközönség számára Louis Goldish senior mentor fogja bemutatni szerdán, a Műegyetemen - adta hírül az Insiderblog.

A BME lesz az ötvenedik egyetem a világon, és az ötödik Európában, ahol erre a részletesen kidolgozott módszertanra alapozva fogják szaktudással segíteni az egyetem hallgatói, oktatói és végzettjei által alapított vállalkozásokat. A programot a MIT még 2000-ben indította el, a koncepció alapja az a kutatásokkal is igazolt tény, hogy az induló vállalkozások sokkal nagyobb arányban lesznek sikeresek, ha számíthatnak releváns tapasztalatokkal és képességekkel rendelkező mentorok tanácsaira és iránymutatására. Hatványozottan igaz ez, ha a tanácsokat egy mentor-csapattól, bizalomra alapuló, érdek- és konfliktusmentes környezetben kapják meg.

A koncepció sikerességét – a sok elnyert díj mellett – mutatja, hogy az elmúlt 15 év alatt a rendszert alkalmazó intézményekből kikerülő mentorált vállalkozások 1,95 milliárd USD befektetést kaptak és a programot az USA-ban és világszerte immár 50 intézmény vette át. A legújabb ezek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A know-how átadás keretében a BME-n rendezett workshopon kívül a héten az MIT-s szakember vezetésével megtörtént az induló magyar mentor csapat felkészítése is Balatonfüreden.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!