Idén is fürdőzhetnek Matolcsy-pénzben a vállalkozások

Idén is fürdőzhetnek Matolcsy-pénzben a vállalkozások

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Idén a korábbinál is olcsóbb finanszírozáshoz juthatnak a vállalkozások az átalakuló NHP-nak köszönhetően. A forinthitelek kamata 2,5 százalék marad, a hitelcélok azonban részben változnak. A hitel már euróban is felvehető.

Több jelentős változást is hoz a vállalatok életében az MNB Növekedéstámogató Programja (NTP), amely az idén kivezető szakaszába lépett Növekedési Hitelprogramból (NHP) és a bankok piaci hitelezését ösztönző Piaci Hitelprogramból (PHP) áll. Fontos újításként az NHP keretében egyrészt lehetőség nyílik arra, hogy az NHP hitelprogramjából a deviza-árbevétellel rendelkező vállalkozások euróban jussanak kedvező kamatozású hitelekhez, másrészt azonban szűkül a támogatott hitelcélok köre – írja Az én pénzem szakmai blog. A beruházás, a lízing, a földvásárlás, illetve a beruházáshoz kapcsolódó EU-pályázatok finanszírozása továbbra is elérhető, a forgóeszköz-hitelezést azonban kivezetik a programból.

Azonban az NHP-hoz hasonlóan kedvező kamatozású hitelhez juthatnak a belföldön működő vállalkozások beruházásokhoz és forgóeszköz-finanszírozáshoz, fix kamatozás mellett az Eximbank Versenyképességet javító hitelprogramjában. Ezzel minimum 10 millió forinthoz – vagy ennek megfelelő euróhoz – juthatnak a cégek, felső határ nincsen.

Az NHP forinthitele erősítheti a kis és középvállalkozások beruházási kedvét, az Eximbank forgóeszköz hitelprogramja pedig az exportőröknek jelent majd vonzó finanszírozási formát. Ráadásul a vállalkozásoknak lehetőségük van arra is, hogy az NHP beruházási és az Exim forgóeszközhiteleit egyszerre vegyék fel, így az idei év slágerterméke a két program kombinációjából születhet meg – hívta fel a figyelmet Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a bank közleményében.

A forinthitelek keretében minimum 3 millió forinthoz, maximum 1 milliárd forinthoz (ez korábban 10 milliárd volt) lehet hozzájutni 2,5 százalékos kamat mellett, a devizahitelek keretében pedig maximum 30 millió euró hitelhez juthatnak hozzá a devizabevétellel rendelkező kkv-k, rendkívül alacsony, 1 százalék körüli, fix kamatozás mellett.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!