Vegyen fel gyakornokot, az állam, pontosabban az EU fizeti ön helyett

Vegyen fel gyakornokot, az állam, pontosabban az EU fizeti ön helyett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Pályakezdők támogatására pályázhatnak a vállalkozások augusztus elsejétől.

A vállalkozások 2016. augusztus 1. és 2018. július 31. között adhatják be támogatási kérelmüket az uniós Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) megjelent "Gyakornoki program pályakezdők támogatására" felhívásra. A program célja az iskolai rendszerű képzésben, felnőttoktatásban, felnőttképzésben megszerzett szakképesítés hasznosulásának elősegítése, a fiatalok munkahelyi tapasztalathoz segítése, a későbbi foglalkoztathatóságuk növelése.

A pályázat keretösszege 15 milliárd forint, a vállalkozások minimum 1,9 millió és maximum 30 millió forint támogatást nyerhetnek. A program többek között bér- és járuléktámogatást nyújt a gyakornokok foglalkoztatásához kapcsolódóan kilenc hónapon keresztül, ha az alkalmazás a kis- és középvállalkozások statisztikai létszámának növelésével jár együtt.

Már a diákokat is egymás elől kapkodják el a cégek

Újabb szintre lépett a munkaerőhiány, miután a cégek a korábban főállású pozíciókat diákokkal kezdik feltölteni, akik ennek következményeként már átlagosan 15-20 százalékkal többet keresnek a minimálbérnél - írja a Népszabadság.

Az összeg ugyanakkor az új munkahely tárgyi feltételeinek kialakítására, valamint segítő vállalati gyakornoki kapcsolattartó tevékenység ellátására szolgál. A pályázati felhívás szerint a gyakornoki program az Ifjúsági Garanciához kapcsolódó foglalkoztatási támogatások rendszerébe ágyazva valósul meg, amelynek lényege, hogy minden 25 év alatti fiatal az iskolai tanulmányai befejezését vagy a munkanélkülivé válását követő 4 hónapon belül megfelelő színvonalú, konkrét foglalkoztatási vagy továbbképzési ajánlatot kapjon. A támogatási kérelmet a vállalkozások online, az elektronikus kitöltő programon keresztül adhatják be – írja a Piac&Profit.

Hozzászólások