szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Legalábbis ez derül ki NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának jelentéséből, amely június vége és július eleje között 1032 vállalkozásnál razziázott.

A vizsgálatok összesen 1032 vállalkozást és 4032 munkavállalót érintettek, amiből a cégek 86, a dolgozóknak pedig a 78 százalékánál találtak valamilyen jogsértést. Az ellenőrzött ágazatok között kiemelten szerepelt az építőipar, de vizsgálták a vendéglátóiparban, a kereskedelemben és a vagyoniparban dolgozókat is – írja a jelentés alapján a Napi.hu.

Egészen elképesztő, de a vizsgálatok szerint az ellenőrzött dolgozók negyedénél találkozott valamiféle trükkel a hatóság. Az esetek 80 százalékában adóelkerülés céljából egyszerűen nem voltak bejelentve a dolgozók, de olyan is gyakran előfordult, hogy a cég havi 15 napnál többször foglalkoztatta a dolgozót, ám rendes munkaviszonyban történő bejelentés helyett inkább megpróbálta "elbliccelni" az alkalmi munka havi korlátját meghaladó munkanapok bejelentését. Hasonló eset, amikor valakit részmunkaidőre jelentenek be, de a gyakorlatban teljes állásban foglalkoztatják. Ez utóbbit azonban nagyon nehéz bizonyítani, ha a munkavállaló nem vall a munkáltatója ellen.

Az építőipar magasan az élen
©

A cégek többségénél persze mosakodnak, hogy a mulasztás nem volt szándékos, csak elfelejtették bejelenteni a dolgozókat, vagy nem volt rá idejük De volt, ahol akadályozták a hatósági ellenőrzést például a helyszín elhagyásával, vagy a dokumentumok bemutatásának megtagadásával.

Egyes cégek direkt nehezen megközelíthető, eldugott helyen dolgoztatnak, hogy elkerüljék az ellenőrzéseket. Sokan bazíroznak a kis és középvállalkozásokat "segítő" jogszabállyal, mely szerint első alkalommal nem kell bírságot fizetni - bármekkora is legyen a szabálytalanság mértéke.

A nyilvántartással sem sokat törődnek a cégek, jellemző, hogy a munkaidőt semmilyen szinten nem könyvelik le. Ezek után nem meglepő, hogy a munkaidőre vonatkozó szabályok betartásával is voltak gondok. Ugyanakkor a hatósági jelentés kiemeli, hogy a munkaidővel kapcsolatos adatok - egy-egy munkanapra vonatkozó - hiányos nyilvántartása mögött inkább figyelmetlenség, feledékenység, a következetesség hiánya található, mintsem szándékosság.

A hatósági jelentés kiemeli, hogy már nemcsak a kis cégeknél, hanem a nagyobbaknál is jellemző a trükközés. A hatóság összegzése szerint a fent említett esetek miatt 112 munkaügyi bírság kiszabása várható, a kkv-k által - első esetben - elkövetett szabálytalanságok miatt pedig 348 darab figyelmeztetést adhatnak.

Októbertől lecsapnak a munkaügyisek a cégekre

Októbertől az NGM munkafelügyeleti főosztálya megkezdi a cégek vizsgálatát őszi ellenőrzés-sorozatának keretében. Mutatjuk, mire kell vigyázni.

Sikerült 42 000-szeresére gyorsítani az új anyagok kifejlesztését

Sikerült 42 000-szeresére gyorsítani az új anyagok kifejlesztését

Több ezren ittak Srí Lankán egy koronavírus elleni csodaszerből, egy minisztert kórházba kellett vinni

Több ezren ittak Srí Lankán egy koronavírus elleni csodaszerből, egy minisztert kórházba kellett vinni

Lehajtott az M6-osról egy Mazda, fa állította meg

Lehajtott az M6-osról egy Mazda, fa állította meg