szerző:
hvg.hu

„Nem megy kárba az 35 fokos víz, amellyel ön a fürdőszobájában zuhanyozott. A meleg víz a csatornába kerül, ahol egyébként az átlagos víz hőfok 13 és 20 között van. Ezt a hőenergiát egy speciális hőcserélő berendezéssel fel lehet használni.”

 Egyebek között ez a magyarázat hangzott el, amikor a napokban átadták a nagyközönségnek az Aspiarant Dunand nevet viselő párizsi uszoda új fűtőberendezést. A medencében 26 C, a zuhanyozóban 35 fokos a meleg víz. És az új eljárásnak köszönhetően 50 százalékkal kisebb az energiafogyasztás, mintha hagyományos módon melegítenék a vizet. A szennyvizet persze úgy használják fel, hogy az nem érintkezik az uszoda kristálytiszta vizével. 

Az évente 130 ezer látogatót fogadó Aspirant Durand egy a francia főváros 39 uszodája közül, és ez az első, ahol ezt az energiatakarékos eljárást használják. De nem az utolsó. 2007-ben fogadták el a párizsi zöld tervet, amely az energia felhasználás 25 százalékos csökkentését tűzte ki 2020-ra. E program keretében fokozatosan bevezetik az új fűtési technikát a főváros többi uszodájában is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!