szerző:
hvg.hu

A világ első nemzeti drón-csomagkézbesítő szolgáltatásának elindítását jelentette be Paul Kagame, Ruanda elnöke.

Sürgősségi vérszállítmányt indít drónokkal a ruandai kormány az ország keleti részén található 21 vérátömlesztéssel foglalkozó központba. A drónokat a Zipline nevű kaliforniai robotikai cég gyártja és üzemelteti. A vérszállítás után a UPS, a Gavi Vakcina Szövetség és a Zipline együttműködésének távlati célja a szolgáltatás kiterjesztése gyógyszerekre és életmentő vakcinákra is – írja az Insiderblog.

A fejlődő országokban a kritikus vagy akár életmentő egészségügyi termékekhez való hozzáférés rendkívül nehezített: a városokból peremkerületekbe vagy eldugott helyekre gyakorlatilag lehetetlen eljuttatni a szükséges gyógyszereket a közlekedési és kommunikációs infrastruktúrák hiányában.

Ruandában a szülés utáni vérzések a gyermekágyi halandóság legfőbb okának számítanak. A vér biztonságos hőmérsékleten történő szállítást és raktározást igényel, és könnyen romlik. Mivel a vérkészítményeknek számos fajtája létezik, és lehetetlenség pontosan előre jelezni a szükségleteket, sok klinika nem tartja készleten az összes vért, amit használnia kell.

Az új ruandai drónprogram révén az ország nyugati részén a vérátömlesztéssel foglalkozó klinikák SMS-ben adhatnak le sürgősségi rendeléseket. Ezeket a Zipline a Muhanga régióban található „Fészeknek” is nevezett központjában kapja meg, ahol 15 drónból, avagy Zipből álló flottát állomásoztatnak.

Valamennyi Zip egyenként 150 kilométeres oda-vissza utat képes megtenni, akár esőben és szélben is, és 1,5 kg vért tud elszállítani, mely egy emberélet megmentésére elegendő. A Zipek a Fészekből indulnak és oda is érkeznek vissza, a csomagokat pedig a földet megközelítve, az ún. „postaládába” ejtve kézbesítik a klinikákon. A Zipline hozzávetőleg 50-150 ilyen sürgősségi kézbesítést hajt majd végre naponta 21 transzfúziós klinikára Nyugat-Ruandában, az átlagos rendelésteljesítés fél óra lesz. A tervek szerint 2017 elején az ország keleti részére is kiterjeszthetik a programot.

Egyszer majd drón csönget a postás helyett

Már nem kell sok idő ahhoz, hogy az interneten megrendelt árut ne a postás, hanem egy drón juttassa el a címzetthez. A világ egyik vezető cégének boszorkánykonyhájában jártunk, hogy megnézzük, hol tart a fejlesztés. Kudarcot és meghökkentő technikai megoldásokat egyaránt láttunk.

A Ruandában megkezdett munkát egy nemzetközi együttműködés segíti, melyben a Zipline, a UPS és a Gavi Vakcina Szövetség vesz részt. A UPS Alapítvány 1,1 milliárd dolláros adományának köszönhetően a résztvevők folyamatosan szemmel követik a drónoperáció alakulását, hogy minél előbb lehetővé tegyék a gyógyszerek és vakcinák szállítását is.

A UPS globális ellátási lánc és logisztika terén szerzet szaktudását, a Gavi közegészségügyi és oltási jártasságát, és a Zipline élenjáró technológiáját hasznosítva a remények szerint a megszerzett tudást világszerte „exportálni” lehet majd. A következő években hasonló drónkézbesítő szolgáltatások indulhatnak meg Afrika és Dél-Amerika területén is. Emellett a Zipline nemrégiben a Fehér Házban jelentette be, hogy az Egyesült Államokban is bevezeti szolgáltatását, ahol indián rezervátumokban segít majd Maryland, Nevada, és Washington államokban.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
TEK: Vonattal járt Magyarországon az új-zélandi terrorista

TEK: Vonattal járt Magyarországon az új-zélandi terrorista

Körbenéztünk a 36 centiméterrel megnyújtott új Mercedes-Maybach utasterében

Körbenéztünk a 36 centiméterrel megnyújtott új Mercedes-Maybach utasterében

Orbán a bajor miniszterelnök levelére vár a CEU ügyében

Orbán a bajor miniszterelnök levelére vár a CEU ügyében

Még kisebbségben van az e-személyi

Még kisebbségben van az e-személyi

Amerikai válasz az 5-ös BMW-re és az E-osztályos Mercire, itt a legújabb Cadillac

Amerikai válasz az 5-ös BMW-re és az E-osztályos Mercire, itt a legújabb Cadillac

Magyar Telekom: összesen 26,068 milliárd forint osztalékra

Magyar Telekom: összesen 26,068 milliárd forint osztalékra