Szabó M. István
Szabó M. István

Az egyik webes könyvkereskedő úgy döntött, hogy szekrény méretű berendezésekre költ, hogy az online erősödés mellett az offlineban is megjelenjen. Az automaták melletti érvelés logikus: egy-egy bolthoz képest olcsóbban üzemeltethetők a saját fejlesztésű, komplex feladatra is igénybe vehető könyvautomaták.

„Olyan, mint egy nagyáruházi parkolóautomata, csak élénkebb színű, a menüjébe könyvek kerülnek, és működik a bankkártya-leolvasója” – így definiálta egy harmincas férfi a Corvin Plázába került nagy, lila „könyvszekrényt”, melyből éppen az új Harry Potter kötetet vette ki.

Rövid időn belül ez a könyvautomata már a negyedik Budapesten, melyet az alig kétéves Book24 kapcsolt be. A könyvpiacon eddig csak e-kereskedőként működő vállalkozás egy szegedi fejlesztőcéggel kooperálva egy teljes évig dolgozott azon, hogy egyedi, modulokból felépülő, többfunkciós automatákkal jelenhessen meg a forgalmas területeken.

A 3x1x1,8 méteres berendezés három dologra képes: a kólaautomatákhoz hasonló egyszerűséggel dobja ki a könyveket, az érintőképernyőjén pedig megrendelhető az e-kereskedői kínálatában lévő bármely kötetet, amely rögtön másnap át is vehető a csomagátvevőként is funkcionáló gépből. Az automatizált könyvkereskedelem ma még afféle extrémsportnak számít a könyvpiacon, innovatívabb megoldás azonban egyelőre nincsen. „Az offline könyvesbolt hiányát próbáljuk meg kiküszöbölni vele” – mondta Fábián Gergely igazgatósági vezető. A könyvautomatákban végső soron majdnem a teljes hazai könyvkínálat megjelenhet. Egyelőre egy kritérium van: a sikerlistás helyezés.

©

Mindez azonban változhat is, mivel az eladási listát a webes forgalom határozza meg. Márpedig a friss adatok szerint más típusú könyvek fogynak jól az automatából, mint a boltban. A filmadaptációk hatására keresetté váló sztorik mellett népszerűek a családi és gasztro tematikájú könyvek is. Talán az impulzusvásárlás magyarázza ezt, de a könyvkereskedő cégnél már dolgoznak azon, hogy ehhez igazítsák az automaták kínálatát. Egyelőre csak találgatják a szakemberek, hogy vajon a kényelmi szempontok – például az, hogy a vevő bármikor elmehet a csomagjáért, illetve akár a munkából hazafelé menet gyorsan és egyszerűen vásárolhat sikerkönyvet, akkor is, amikor a boltok már rég bezártak – hogyan írják át az eredeti kínálatot. Azon is gondolkodnak a Book24-nél, hogy a kiadók számára fontosnak tartott, de kevésbé ismert szerzők köteteit kampányszerűen beemeljék a kínálatba.

Egy-egy könyvautomata beruházási költsége 10 millió forint, ami aligha térül meg gyorsan, ha a bolti árnál 24 százalékkal olcsóbban kínált könyveken fogható haszonnal számolunk. A Book24-nél azonban az egyelőre kísérleti programként futó automaták fejlesztési, építési és üzemeltetési költségét ahhoz az összeghez mérik, amennyibe a saját könyvesbolt(ok) megvétele, felújítása és működtetése kerülne. Fábián szerint ebből az látszik, hogy az automaták sikere „nagyon más forgalmi szinteken mutatkozik meg, mint a boltoké”.

A moduláris felépítésnek köszönhetően a szekrényméret könnyen skálázható: a tesztelt méretben egy központi egységhez két könyvárusító és egy csomagegység kapcsolódik, de ez összesen hat egységig tetszés szerint bővíthető – így pedig akár 100 könyvcímet kezelni képes gépezetet is fel lehet építeni. A technológia ráadásul alkalmas a kültéri elhelyezésre is, igaz, ehhez az önkormányzati bürokrácián keresztül vezet csak út. De ha ezt az akadályt is sikerrel veszik, könyvautomaták jelenhetnek meg forgalmas vasútállomásokon, a távolsági busz- és BKV-csomópontokban vagy akár nagy, forgalmas tereken is. Ha a modell gazdaságilag is működőképesnek bizonyul, a Book24 már jövőre elkezdheti az országos terjeszkedést, már több nagyváros is jelezte ugyanis, hogy vevő lenne a szolgáltatásra. A cég azonban az automaták földjére úttörőként merészkedés ellenére is alapvetően e-kereskedő kíván maradni.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Vészhelyzet kihirdetését kérik a gazdák az agrárminisztertől az aszály miatt

Vészhelyzet kihirdetését kérik a gazdák az agrárminisztertől az aszály miatt

A Fradi értékesebb, mint a Real Madrid - legalábbis a legutóbbi ügyletük alapján

A Fradi értékesebb, mint a Real Madrid - legalábbis a legutóbbi ügyletük alapján

Jávor csak a negyedik lett az MSZP EP-listáján

Jávor csak a negyedik lett az MSZP EP-listáján

Szomorú tény, de ezek nagyon könnyen ellopható autók

Szomorú tény, de ezek nagyon könnyen ellopható autók

Szolgálatba állnak a magyar nem mentőhelikopter mentőhelikopterek

Szolgálatba állnak a magyar nem mentőhelikopter mentőhelikopterek

Első metróját kapta meg a 10 milliós Dzsakarta

Első metróját kapta meg a 10 milliós Dzsakarta