szerző:
hvg.hu

A szokásostól eltérő szabályok vonatkoznak azokra, akik tanulás vagy nyugdíj mellett dolgoznának, ahogy azokra is, akik munkaviszony mellett vállalkozók is.

Nem kevés olyan helyzet adódhat, amikor az embernek az általános szabályoktól eltérve kell fizetnie a társadalombiztosítási közterheket. Az Adózóna összegyűjtötte, milyen esetekben kell speciális szabályokra odafigyelni – különösen azoknak, akik vállalkozóként dolgoznak, miközben munkaviszonyuk is van, vagy épp közben tanulnak, netán nyugdíj mellett dolgoznak.

Annak például, aki a vállalkozása mellett munkaviszonyban is áll, két dologra kell figyelnie: a munkaviszonya munkaidejének el kell élnie a heti 36 órát, de fizetés nélküli szabadságon sem lehet. A munkaviszony mellett folytatott vállalkozó tevékenységnél a vállalkozó 7 százalék egészségbiztosítási járulékot, 10 százalék nyugdíjjárulékot fizet, míg a vállalkozás 22 százalék szociális hozzájárulási adót. A munkaviszony után pedig 8,5 százalék egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot és a 10 százalékos nyugdíjjárulékot kell fizetni, a munkáltatónak pedig a 22 százalék szociális hozzájárulási adót.

De az összeállításból kiderül az is, hogy milyen szabályok vonatkoznak az iskola vagy a nyugdíj mellett dolgozókra. További részleteket az Adózóna cikkében olvashatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!