szerző:
hvg.hu

Nem mindegy, hogy milyen indokkal osztják be az embert vasárnapi munkára, és arra is figyelni kell, megengedi-e a törvény, hogy szabadnapot adjon a cég bérpótlék helyett.

Sok a félreértés, amikor egy cég megpróbálja kiszámolni, mennyi bérpótlékot kell fizetnie. Az Adózóna gyűjtötte össze a leggyakoribb félreértéseket, és a részletes számítási szabályokat.

A vasárnapi munkavégzésért járhat például 50 százalékos pótlék, de az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem kell fizetni érte, a rendkívüli munka bérpótléka pedig akár többszörös is lehet. Más szabályok vonatkoznak a készenlét és az ügyelet idejére, és azt sem szabad elfelejteni, hogy vannak olyan bérpótlékok, amelyeket nem lehetséges szabadidővel kiváltani. A részletes listát az Adózónán olvashatják el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!