szerző:
hvg.hu

A kettős adóztatást már több mint 80 országgal egyezmény tiltja, aki viszont év közben költözik, arra más szabályok vonatkozhatnak az országváltás után.

Már több mint nyolcvan országgal kötött Magyarország megállapodást, hogy az ott dolgozó magyaroktól ne akarjon mindkét állam adót beszedni, de még így is sok olyan országból származhat jövedelem, amellyel nincs egyezmény. Az Adózóna most összegyűjtötte, mire kell figyelniük azoknak az adózásnál, akik külföldön dolgoznak.

Fontos, hogy egy ember az adózás szempontjából csak egy országban tekinthető belföldi illetőségűnek, akkor is, ha mindkét helyen van lakása, netán állampolgársága is. Ha van egyezmény a két ország között, akkor az rendelkezik arról is, hogy az ilyen kérdéseket hogyan döntsék el – ha viszont nincs, akkor elvileg mindkét ország adóztathatja, a magyar törvény csak mérsékli ilyenkor a kettős adóztatást.

Aki év közben költözik el Magyarországról (márpedig a legtöbben persze nem január elsején kezdenek egy más országban), akkor a költözés előtt és után megszerzett jövedelem adókötelezettsége is eltérő lehet. De arról is rendelkeznek a szabályok, mi a teendő, ha az ember két ország között ingázik. A további részletszabályokról az Adózónán olvashatnak bővebben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!