szerző:
hvg.hu

Fokozott mérlegelésre tudja csak kérni a magyar cégeket a Külgazdasági és Külügyminisztérium, ha az észak-koreai kereskedelemről van szó. Azt nem tudják, hogy kísérletre adnak-e el oda állatokat.

Igaz-e, hogy Észak-Korea állatkísérlet céljára kap állatokat Magyarországról – ezt kérdezte az MSZP-s Kiss László a kormánytól. A válaszban Magyar Levente államtitkár arról írt: a külügynek nincs, nem is lehet pontos információja arról, hogy magáncégek mit és miért visznek ki a diktatúrába, mert az adótitkot sértene. Annyi biztos, hogy a termék statisztikai kódja alapján élő emlős, arról azonban nincs a minisztériumnak információja, hogy az export célja állatkísérlet volna.

Az államtitkár arról is írt: a Külgazdasági és Külügyminisztérium az észak-koreai kereskedelmi kapcsolat „kialakításának vagy fenntartásának fokozott mérlegelését kéri a vállalkozásoktól”.

Nem ez egyébként az egyetlen magyar üzlet Kim Dzsong Un diktatúrájával: Észak-Korea 24,5 millió forintért ad el a magyaroknak szulfonamidokat, amelyeket bakteriális fertőzések kezelésére használnak. Mindez azután derült ki, hogy Donald Trump közölte, megszakítja a kapcsolatot minden országgal, amely üzletel Észak-Koreával. A külügy ekkor úgy reagált: ha ez ennyire fontos az amerikaiaknak, akkor megtalálják a megoldást, hogy magyar cégek ne adhassanak el semmit a diktatúrának, és ne is vásárolhassanak onnan.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!