szerző:
hvg.hu

Megváltozhat az adóellenőrzés rendszere 2018-tól, új szemléletre lesz szükségük a cégeknek.

Új szemléletre lesz szükségük a cégeknek az adóellenőrzéskor, ha nem akarnak kellemetlen meglepetéseket – közölte a Deloitte a napi.hu-val. Ha elfogadják azokat a törvénytervezeteket, amelyek már a parlament előtt vannak, 2018-tól könnyebbséget is kapnak az adózók, de ezzel együtt alapjaiban változhat meg a jogorvoslati rendszer.

Az adóellenőrzések hosszát most korlátoznák egy évben, csakhogy ha új érdemi információk érkeznek ez után, akkor új ellenőrzést rendelhetnének el. Vagyis hiába szabnak az eddiginél szigorúbb határidőt első ránézésre, valójában bármeddig el lehetne húzni a vizsgálatot. Az is fontos lesz, hogy az iratokat úgy tárolják a cégek, hogy mindent át tudjanak adni az ellenőröknek: ha elindul az ellenőrzés, 15 napon belül felhívják majd a társaságokat, hogy nyilatkozzanak az átadott iratok teljes körűségéről.

Az egyik legfontosabb változás azonban az lehet, hogy a fellebbezésben nem lehet majd olyan új tényt állítani, sem olyan új bizonyítékra hivatkozni, amelyről a cégnek még a határozat meghozatala előtt tudomása volt, de nem szólt róla.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!