szerző:
hvg.hu

Mire lenne elég, ha félretenné bére 11 százalékát?

Hol a legjobb nyugdíjba menni? - ezt a kérdést elemezte a UBS. A svájci bank a világ 12 városát hasonlította össze az alapján, milyen életminőségre számíthatnak a korábban ott dolgozók.

Az összehasonlítás alapja egy átlagbérből élő, 50 éves, egy felnőtt gyerekkel rendelkező nő, aki húsz éves kora óta ugyanabban a városban dolgozik. Az is kitétel volt, hogy nem tett igazából félre, vagyis a munkában töltött utolsó évtizedet megtakarítások nélkül kezdi el. És természetesen azt is nézték, hogy a nyugdíjkorhatárhoz képest várhatóan meddig él majd az említett nő, vagyis hány évig kell a társadalombiztosítástól kapott pénzt kipótolnia saját forrásból.

A rossz hír ugyanis az, hogy a városok egyikében sem lesz elég a jövedelme arra, hogy öregkorában ne csináljon semmit.

Zürichben viszont – amely az első helyezést érte el a rangsorban – csupán havi jövedelme 11 százalékát kell félretennie ahhoz, hogy fenntartsa korábbi életszínvonalát. Ráadásul úgy, hogy ez 27 éves távlatot jelent, mivel Svájcban 90 év a várható élettartam.

A lista másik végén Tajvan található, ahol fizetése több mint másfélszeresét kellene félretenni ahhoz, ha nem akarja igényeit lejjebbadni. Ez a 157 százalékos arány persze jóval alacsonyabb, ha valaki 60 éves kora után is dolgozik, ahogy ezt sok tajvani teszi – jegyzi meg a UBS. A kilátások máshol sem sokkal jobbak: Londonban 47 százalékot kellene félretenni, New Yorkban pedig 49 százalékot.

 

Nyugdíjas index

1. Zürich

2. Sydney

3. Szingapúr

4. Párizs

5. München

6. Milánó

7. London

8. New York

9. Toronto

10. Tokió

11. Hong Kong

12. Taipei

via CNBC

 

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!