szerző:
hvg.hu

A tipikus offshore országokhoz köthető hazai cégek a legkockázatosabbak között vannak, szomszédunk azonban még őket is veri a felszámolási listákon.

Ugyan nem lehet általánosítani, hiszen önmagában az offshore érdekeltség nem jelent törvényszegést, az Opten által szolgáltatott adatokból mégis az derül ki, hogy az offshore érdekeltség rendkívül erős kockázati tényező. Elég csak a felszámolás alatt álló külföldi érdekeltségű hazai cégek arányát a tulajdonosok országa szerint megnézni: az első helyen Ukrajna áll, a tipikusan offshore országoknak számító Suriname, Belize, Panama és Seychelles csak utána kullognak. 

Ukrajna szerepe több szempontból is különleges; közel 4 ezer kapcsolódó céggel – Németország mögött – a második legnagyobb cégszámmal is büszkélkedhet, így komoly szürke faktort jelent a hazai cégvilágban.

Az ukrán cégek jelenlegi átlagos életkora hét év, ami pontosan ugyanannyi, mint 2010-ben is volt, azaz az elmúlt hét év alatt az Ukrajnához köthető cégek igen jelentős arányban lecserélődtek. Egészen biztosan van valódi gazdasági érdek is az Ukrajnához köthető vállakozások egy részénél, azonban egyértelmű, hogy sokan még mindig cégtemetőnek használják az ukrán strómanokat. Úgy tűnik, a jogszabályi szigor növekedése ellenére sem találtak még a hatóságok megoldást erre a kérdésre, és sok vállalkozó a mai napig így menekül a tartozások elől.

Az üzleti etika szintje és a tőkeerősség egyértelműen magasabb a nyugat-európai érdekeltségek körében, mint az offshore vagy akár a szomszéd országokat vizsgálva. Mind az 1 milliárd forint árbevételt meghaladó cégek száma, mind a felszámolások aránya sokkal kedvezőbb a nyugati partnerek körében. A cégszám szerinti top 10-es listából Németországot érdemes kiemelni az egyértelmű meghatározó szerepe miatt, illetve Hollandia is üde színfoltot jelent a nagyvállalatok rendkívül magas, illetve a felszámolások igen alacsony arányát tekintve.

©
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!