szerző:
hvg.hu

Szinte minden ügyfelének többért nyújtott kölcsönt a zálogház, mint azt a jogszabályban maximalizált THM alapján tehette volna.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a teljes hiteldíjmutató feltüntetésére, számítására és a THM maximális mértékére vonatkozó jogszabályok megsértése miatt 4,5 millió forint bírságot szabott ki a ROYAL Záloghitel Zrt.-re - írja a felügyelet sajtóközleményében. A családi vállalkozásként működő budapesti ROYAL Záloghitel Zrt.-nél a jegybanki vizsgálat a 2013. január 1-jétől idén augusztus 22-ig terjedő időszakot tekintette át. A vizsgálat megállapította, hogy a cég a fogyasztói kézizálog-kölcsöneinél megsértette a THM számítására vonatkozó rendelkezéseket, és a jogszabályi felső korlátot jelentősen meghaladó THM mellett nyújtott kézizálog-kölcsönt szinte valamennyi ügyfelének. Emellett a honlapján elhelyezett kereskedelmi kommunikációjában jogsértő módon nem tüntette fel a THM mértékét. Az MNB ma közzétett határozatában utasította a vállalkozást a hiányosságok pótlására, és a THM számítására és maximális mértékére vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt 4,5 millió forint összegű fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki. Az MNB a kézizálog-hitelezési piac több szereplőjénél folytatott le fogyasztóvédelmi vizsgálatot. 2016 augusztusa óta a jegybank összesen hét pénzügyi vállalkozás és három takarékszövetkezet esetében összesen 55,5 millió forint bírságot szabott ki a THM-re vonatkozó rendelkezések megsértése miatt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!