szerző:
hvg.hu

A vállalatnak és a dolgozónak is több fontos szabályra kell odafigyelnie, ha betegség miatt alkalmatlanná válik egy munkavállaló a pozíciója betöltésére.

Most kezdődnek azok a hónapok, amikor a legtöbb cégnek számolnia kell azzal, hogy sok dolgozójuk hosszabb-rövidebb időre kiesik a munkából betegség miatt. Előfordulhat azonban olyan helyzet is, amikor a munkavállaló teljesen alkalmatlanná válik a munkaköre betöltésére. Az Adózóna gyűjtötte össze, mi a teendő ilyenkor.

A munka törvénykönyve szerint a felmondást kötelező megindokolni, az egészségügyi alkalmatlanság megállapítása (amelyet nem szabad összekeverni a keresőképtelenséggel) viszont már orvosszakmai kérdés, amelyről csak a foglalkoztatás-egészségügyi ellátó nyilatkozhat. Ezt időszakos, vagy soron kívüli alkalmassági vizsgálaton tehetik meg.

Fontos viszont arra odafigyelni, hogy aki betegség miatt keresőképtelen, azzal a felmondás ugyan közölhető, de a felmondási idő még nem kezdődhet el. A további szabályokról az Adózóna cikkében olvashatnak bővebben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!