szerző:
hvg.hu

A szenzorral felszerelt kapszula ellenőrzi, az orvos utasításainak megfelelően szedi-e gyógyszereit.

Sikertelen gyógyulás, elpazarolt gyógyszerek és kidobott pénz; a New York Times szerint évente 100 milliárd dollárba kerül, hogy a betegek nem mindig követik orvosaik javaslatait. Az új amerikai gyógyszerek és kezelések engedélyezéséért felelős Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) tegnap hagyta jóvá az Abilify MyCite nevű digitális tabletta forgalmazását; a rezet, magnéziumot és szilíciumot tartalmazó kapszula a gyomor nedveivel érintkezve elektromos jeleket generál, melyeket egy érzékelő tapasz egy mobilalkalmazásba továbbít. A betegek okostelefonjukon, további négy személy (orvosaik, hozzátartozóik) pedig egy internetes portálon keresztül férhetnek hozzá az információkhoz. Az orvosok elsősorban skizofrénia, mániás depresszió, bipoláris zavarok, nyugtalanláb-szindróma esetében számítanak kevesebb visszaesésre, de a kapszula olyan hétköznapibb esetekben is segíthet, mint a krónikus fejfájás, hányás, álmatlanság, nyugtalanság vagy szorongás. Az Abilify MyCite ugyanakkor komoly etikai vitát generált arról, szabad-e „árulkodó” gyógyszert felírni a betegeknek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!