szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár tavalyhoz képest kevesebb munkabaleset történt, több végződött halálos kimenettel. A budapesti feldolgozóipari cégeknél dolgozó középkorú férfiak vannak a legnagyobb veszélyben.

16.172 munkabaleset történt az országban november 8-ig, mely kevesebb ugyan a 2016-ban mértnél, de a korábbi éveket túlszárnyalja (2013-ban például 11.567 baleset történt) - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya által közzétett statisztikából. A halálos balesetek száma 62 volt, míg tavaly 60, 2015-ben pedig 50.

A legtöbb munkabaleset Budapesten történt (2757), a legkevesebb pedig Nógrád megyében (313), illetve ezer feletti balesetszám jut Fejér, Győr-Moson-Sopron és Pest megyére. A statisztikát persze árnyalja az is, a balesetekből mennyi volt súlyos; pl. Somogyban „csak” 466 munkabalaeset történt, ebből azonban 11 számított súlyosnak, azaz az országos balesetszám majdnem 10 százaléka. A csonkulásos balesetek 13 százaléka pedig Bács-Kiskun megyébe történt (20 eset).

A legtöbb baleset, 5588 az 50 és 250 fő között foglalkoztató cégeknél történt, 4412 eset a 10-49 fős vállalkozásoknál zajlott. A mikro, azaz 10 főnél kevesebb dolgozóval működő vállalakozásokra jutott a legkevesebb (1.638) munkabaleset, viszont itt történt a legtöbb halálos kimenetelű (25 eset, azaz az összes halálos baleset 40 százaléka).

A legnagyobb veszélynek a 35-44 éves korosztály van kitéve, körükben 4007 munkabalesetet regisztráltak. A legkevesebb baleset a 64 év felettiek (71) és a 17 évesnél fiatalabb (86) körében történt.

Nemzetgazdasági áganként vizsgálva a legtöbb baleset a feldolgozóiparban történt (6293), ezen belül a gépiparban 3360, melyből 2595-öt férfiak szenvedtek el. A bányászatban idén kevesebb (4) baleset történt, mint a pénzügyi tevékenységet végzők körében (81).

Munkabalesetnek egyébként nemcsak az a baleset számít, mely a munkavégzéssel összefüggésben következik be, hanem ami a munkavállalót a foglalkozás körében végzett munkához kapcsolódó közlekedés, anyagvételezés, anyagmozgatás, tisztálkodás, szervezett üzemi étkeztetés, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás igénybevétele során éri. A munkahelyre és haza történő közlekedés is ide sorolandó, ha a munkáltató saját vagy bérelt járművével történt a baleset.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Akadálymentes lesz a nemzeti konzultáció

Akadálymentes lesz a nemzeti konzultáció

Tolatóradar: Dubajban már valóság a Jedi visszatér

Tolatóradar: Dubajban már valóság a Jedi visszatér

Egymás mellett áll az igazi és a Lego Bugatti Chiron a márka múzeumában

Egymás mellett áll az igazi és a Lego Bugatti Chiron a márka múzeumában

Rendőrök szállták meg az ismert nagyvállalkozó házát

Rendőrök szállták meg az ismert nagyvállalkozó házát

CIA: A szaúdi trónörökös ölethette meg az újságírót

CIA: A szaúdi trónörökös ölethette meg az újságírót

Lingard és Kane fordított Modricék ellen, Anglia a négyes döntőben

Lingard és Kane fordított Modricék ellen, Anglia a négyes döntőben