Így verte át számos webáruház a fogyasztóit – ítéletet hozott a bíróság

Így verte át számos webáruház a fogyasztóit – ítéletet hozott a bíróság

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Webáruházba visszaküldött terméknél nem lehet az eredeti csomagolás meglétéhez kötni a kifizetett ellenérték visszatérítését, és a teljes összeg visszajár, nem csak a vételár.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) a fogyasztók érdekében közérdekű pert indított a Játékvár.hu Kft. ellen, tekintettel arra, hogy az Általános Szerződési Feltételeiben több, a fogyasztókra nézve hátrányos kitétel szerepel.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú, még nem jogerős ítéletében mindenben osztotta a FEOSZ álláspontját, és megállapította, hogy tisztességtelen az a kikötés:

- ami már nem hatályos jogszabályra hivatkozik,
- ami a szavatossági idő időtartamát hat hónapban állapítja meg a jogszabályban előírt 2 évhez képest,
- ami megköveteli, hogy elállás esetén a termék bontatlan vagy bontott állapotban érkezzen vissza a webáruházhoz, de annak csomagolásával együtt,
- ami kimondja, hogy a postán vagy futárszolgálattal visszaküldött termékek vételárát legkésőbb az eladóhoz való megérkezést követő 30 napon belül utalják vissza, holott a jogszabály előírja, hogy a vállalkozás haladéktalanul, de legkésőbb az elállásról való tudomásszerzésétől számított tizennégy napon belül köteles ezt megtenni,
- ami szerint a visszatérítés nem vonatkozik a termék vásárló részére történő kiszállítási költségekre, pedig a jogszabály egyértelműen fogalmaz: a vállalkozás visszatéríti a fogyasztó által ellenszolgáltatásként megfizetett teljes összeget, ideértve a teljesítéssel összefüggésben felmerült költségeket is.

Azaz az internetes vásárlás esetén a fogyasztókat megilleti a termék kézhezvételétől számítva 14 napig gyakorolható indokolás nélküli elállási jog. Ennek gyakorlása során csak a termék visszaküldésének költsége terheli a fogyasztót, a megrendeléskor kifizetett teljes összeg (vételár, szállítási költség) visszajár, és nem lehet a csomagolás meglétéhez kötni a kifizetést.

A bíróság arra is kötelezte a céget, hogy saját költségén közlemény közzétételéről gondoskodjon a jogsértés tényét megállapító ítélet tartalmáról saját honlapján 45 napon keresztül. Az ítélet még nem jogerős.