szerző:
hvg.hu

A legtöbb munkabaleset Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében történt.

Idén április 8-áig 4541 munkabalesetet regisztrált a Pénzügyminisztérium (PM) Munkavédelmi Főosztálya. Ez valamivel alacsonyabb az elmúlt két évben mért számoknál, a négy évvel ezelőtti adatokhoz képest viszont sokkal több – írja a napi.hu.

A lap beszámolója szerint az esztendő első negyedévében 19 halálos, 9 súlyos csonkolásos, 36 súlyos és 52 csonkolásos munkabaleset történt. Ezek miatt összesen mintegy 17 millió forintnyi bírságot szabtak ki az érintett cégekre – közölték.

A legtöbb baleset Budapesten történt. A sorban a következő Győr-Moson-Sopron megye, ott mintegy feleennyi szerencsétlenség volt. A lista utolsó helyén Tolna megyét találni, ahol "csak" 72 munkabalesetet rögzítettek.

Életkor tekintetében a 45-54 év közöttiek a voltak legveszélyezettebbek, utánuk jöttek a 35-44 év közöttiek, majd a 24-35 évesek.

A legtöbb munkahelyi baleset, teszi hozzá a lap, a gépiparral együtt a feldolgozóiparban történt, szám szerint 1874. A lista második helyén a szállítás, raktározás áll (535), a harmadik a kereskedelem, gépjárműjavítás 483-mal.

Érdekesség, hogy a magyarországi reklámpiac például balesetmentes első negyedévet zárt, ahogy a halászatban, a vízi szállításban és a műsorszolgáltatásban dolgozó cégek is. Ezzel szemben az oktatásban például 207 balesetet regisztráltak, amelyek közül 3 súlyos csonkolásos volt, míg a biztonsági, nyomozói tevékenység során jóval kevesebben, mindössze 28-an sérültek meg – és egyikük se súlyosan.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!