Hiába dolgoznának a nők szülés után részmunkaidőben, nem engedik őket

Hiába dolgoznának a nők szülés után részmunkaidőben, nem engedik őket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egyetlen ország van csak az EU-ban, ahol kevesebben dolgoznak részmunkaidőben, mint nálunk.

Az EU második leggyengébb adatát mérték Magyarországon, amikor azt kutatták, hányan dolgoznak részmunkaidőben. Az Eurostat arra jutott: az összes magyar munkavállaló 4,3 százaléka dolgozik napi 8 óránál kevesebbet, ennél alacsonyabb csak a bolgár szám.

Hiába segíthet papíron a részmunkaidő a nőknek visszatérni a munkába a szülés után, a dolgozó magyar nőknek csak 6,2 százaléka van részmunkára bejelentve, ez az EU-ban a harmadik legalacsonyabb adat. A magyar férfiak között még kisebb, 2,7 százalékos a részmunkaidősök aránya – pedig akkor még szó sem volt azokról, akik 4 vagy 6 órára vannak bejelentve, de közben napi 8 órát dolgoznak.

A kevés részmunkaidős magyarnak egy jelentős része, több mint negyede viszont szeretne többet dolgozni, de nem kap teljes állást. Ez leginkább a férfiak problémája, három magyar részmunkaidőben dolgozó férfi közül egy azért választja ezt a foglalkoztatási formát, mert a másik lehetősége a munkanélküliség.

Az EU-ban a legjobban Hollandiában működik a részmunkaidő rendszere, ott a nők háromnegyede, a férfiak negyede dolgozik így, de Ausztriában is majdnem minden második nő és tizedik férfi így dolgozik.

Hozzászólások