szerző:
hvg.hu

A GINOP-pályázatok keretében 235 milliárd forint támogatás vár a vállalkozásokra, melyet munkahelyi bölcsődékre, képzésekre, gyakornokokra, illetve megújuló energiát használó épületenergetikai megoldásokra és infokommunikációs fejlesztésekre is lehet fordítani. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében hét kiírás kínál összesen 70 milliárd kerettel 100 százalékos támogatást, ahol egyáltalán nem kell a pályázóknak a zsebükbe nyúlniuk, a projekt teljes költségét megtéríti a pályázati forrás.

„Ezek a pályázatok döntően a foglalkoztatás területén nyújtanak támogatást, kkv-nak és nagyvállatoknak egyaránt. A 70 milliárd forint összegű kiírásokból eddig 32 milliárd forint értékben nyújtottak be igényeket, így jelentős összegek állnak még rendelkezésre. Még további 3 ezer új jelentkezőt is ki tudnak szolgálni, nyáron is lehet jelentkezni” – mondta Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója.

A gyakornoki programra még 2 ezer nyitott hely van, az iparjogi pályázatnál 200. A nagyvállalatok képzési pályázata esetében a 18 milliárdos keretnek még csak a harmadára adtak be kérelmet a nagyvállalatok. A kkv-k innovatív ötletek kidolgozásához ötmillió forintot kaphatnak, közel 300 kiadó hely maradt még. A mérsékelt érdeklődés a pályázat iránt leginkább az alacsony támogatási összeggel magyarázható. A munkahelyi bölcsődék létrehozása iránt is kezdetleges még az érdeklődés, pedig 100 százalékos támogatást lehet igényelni, és kb. 300 új pályázat befogadására van még keret.

©

A 13 kiírásból 6 olyan található, ahol a támogatás mértéke kb. 50 százalék körüli, azaz a projekt összegének felét a támogatásból lehet finanszírozni, másik részét önerőből, vagy beépített támogatott hitelből. Ezek a pályázatok széles körben (innováció, élelmiszeripar, energetika, informatika) nyújtanak támogatási lehetőséget. A kiírások első sorban a kkv-k részére, de a nagyvállalati kör számára is elérhetők. A 342 milliárd forint összegű kiírásokból eddig 143 milliárd forint értékben nyújtottak be igényeket, így kb. 200 milliárd forint áll még rendelkezésre. A pályázatok még további 4 ezer új jelentkezőt is ki tudnak szolgálni, nyáron is lehet jelentkezni.

Az innováció területén lehet akár 500 millió forint támogatást kérni kkv-nak és nagyvállalatoknak egyaránt. A kiírás még nincs teljesen lejegyezve, a 130 milliárdos keret 72 százalékára van érdeklődés. A nyerteseket szakmai alapon választják ki, így a most bent lévő közel 600 pályázaton felül legalább 200 új kérelem beadására van még lehetőség. A központi régióban elérhető kiírás a megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai támogatás, ahol az önerő csökkentése érdekében automatikusan hitel is jár a támogatáshoz. A forráskimerülés még nincs a felénél, 150 szabad hely van.

©

Az élelmiszeripar területén működő közepes méretű vállalkozások is kaphatnak beruházási támogatást. Elegendő összesen 25 százalék önerővel rendelkezni, itt is automatikusan jár a támogatott kamatozású hitel. Az igen kedvező feltételek ellenére a 100 milliárdos keret alig harmada van lejegyezve, aki kérelmet ad be, az várhatóan nyerni fog. Ebben a kiírásban könnyedén tud megvalósulni akár 2-3 milliárd forint összköltségű projekt is.

Az informatikai vállalkozások pedig a külföldi piacokra való nyitáshoz kérhetnek marketingtámogatást. Szűk kört szólít meg a felhívás, már csak néhány tucat jelentkezőnek maradt hely, 40 millió forintos támogatást lehet kapni. Emellett vállalatirányítási rendszerekre is lehet kapni 24 millió forint támogatás, itt további 4 ezer új jelentkezőre van hely. A keret impozáns, 48 milliárd forint. Továbbá 52,5 milliárd forint kerettel várja a jelentkezőket az energetikai felhívás, maximum 100 millió forint támogatást lehet igényelni az épületek energetikai rendbe tételére. Eddig még alig van jelentkező, így ez a kiírás is várja a jelentkezőket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A meleg miatt drágul az áram

A meleg miatt drágul az áram

Megszűnés fenyegeti a kukaholdingot

Megszűnés fenyegeti a kukaholdingot

Tényleg van összefüggés a korán kelés és a rák között? Egy új kutatás megadta a választ

Tényleg van összefüggés a korán kelés és a rák között? Egy új kutatás megadta a választ

Izgalmas újdonságon dolgozik a Dyson: aki ezt felveszi, az tisztább levegőt szívhat, sőt zenét is hallgathat

Izgalmas újdonságon dolgozik a Dyson: aki ezt felveszi, az tisztább levegőt szívhat, sőt zenét is hallgathat

Itt megtekintheti Orbán Viktor mai meccsnéző partnereit

Itt megtekintheti Orbán Viktor mai meccsnéző partnereit

A BMW felépítette a Szaharában a monzai versenypálya tökéletes mását

A BMW felépítette a Szaharában a monzai versenypálya tökéletes mását