szerző:
hvg.hu

Jelentősen kevesebb lett a betegség miatti távollét, a magyar munkavállalók inkább fizetett szabadságot vesznek ki, ha rosszul érzik magukat.

Míg a rendszerváltás utáni években átlagosan átlagosan 45 napnyi munkaidő-kiesés jutott egy dolgozóra, ez a szám ma már csupán 39. A Központi Statisztikai Hivatal Munkaidőmérleg című kiadványa szerint azonban nem a fizetett szabadság, hanem a betegség miatti távollét lett jelentősen kevesebb – írja a Népszava.

A tanulmány szerint 2016-ban a versenyszférában a hivatalos munkanapok 14 százalékában nem dolgoztak szabadság, betegség, igazolt vagy igazolatlan távollét miatt. Összesen 255 munkanapot kellett volna teljesíteni, ebből egy átlagos dolgozó csaknem 27 napot szabadságon töltött.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezet elnöke a lapnak úgy nyilatkozott: a jelenlegi munkaerő-hiányos helyzetben már egyre kevésbé kell az állásunk elvesztésétől félni, egy betegség idején azonban joggal tarthatunk attól, hogy jelentősen csökken a keresetünk. A táppénz összege ugyanis olyan kevés – a napi átlagkereset 50-60 százaléka –, hogy a munkavállalók inkább betegen is bemennek dolgozni, vagy fizetett szabadságot vesznek ki betegszabadság helyett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!