szerző:
hvg.hu

A 2011-ben bevezetett, söralátétnek titulált szja-bevallás óta az online pénztárgép bevezetése hozott jelentős változásokat. Az automaták NAV-hoz bekötése is már napi 70 millió forint feletti forgalomról küld adatokat az adóhatóságnak – derül ki a Sors Lászlóval készített interjúból.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalt vezető államtitkár a Növekedés.hu-nak elmondta, hogy „jelenleg több mint 150 ezer pénztárgépből érkezik, naponta átlagosan 30 milliárd forintról értékesítési adat, így a 2018. évi forgalom eddig meghaladta a 6640 milliárd forintot is.”

Az online számlarendszerben augusztus 13-ig 270 818 adózó regisztrált. A július 1-től elindított számlázásnak is az a célja, hogy fehérítse a gazdaságot és visszaszorítsa az adócsalásokat. Az államtitkár elmondta, hogy júliusban még nem szankcionálták, ha elmulasztották az online adatszolgáltatást, de az adózó regisztrált a rendszerben és az adatokat július végéig utólag megküldte. „Augusztustól a szankcionálás során továbbra is az a mérvadó, hogy az adózó minden tőle telhetőt megtett-e az adatszolgáltatás teljesítése érdekében” – emelte ki Sors.

Az Európai Bizottság tanulmánya szerint a költségvetésből kieső áfabevétel mértéke 13,74 százalékra csökkent, a cél az, hogy ez 10 százalék alá menjen. Nagy változást hozott az élelmiszer-automaták beazonosítását lehetővé felügyeleti egységek június végi kötelező beszerelése is. Ezek forgalmi adatokat továbbítanak az adóhatóság felé, és most már vannak napok, amikor 70 millió forint feletti forgalomról küldenek információt az adóhatóságnak.

Sors elmondta, hogy a NAV augusztusban a bevallásuk alapján alvó, de a kül- és belföldi adatok tanúsága szerint tevékenységet folytató cégeket, valamint a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlását, illetve az őstermelőket, a társasági adóalap- és adókedvezményeket, az innovációs járulék és rehabilitációs hozzájárulási kötelezettség teljesítését, valamint a munkaerő-kölcsönzést fogják vizsgálni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!