Éles üzemben is látják, mire képes a NAV csodafegyvere

Éles üzemben is látják, mire képes a NAV csodafegyvere

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Sok új feladatot tanulhattak az adózók és a könyvelőik idén az online adatszolgáltatás miatt. Az Adózóna összefoglalta az ezekkel kapcsolatos tudnivalókat.

Az idei év egyik legfontosabb változása az adózásban a számlák utáni online adatszolgáltatási kötelezettség.

A számlakibocsátó kötelezettsége gyakorlatilag megszűnt. Ez teljesen logikus, hiszen ha az adóhatóság automatikusan a számla kiállításakor megkapja a megfelelő adatokat, akkor felesleges az adott ügyleteket külön is bemutatni. A számlabefogadók viszont kötelesek a feléjük kiállított olyan számlákról adatot szolgáltatni, amelyekben az áthárított adó a határértéket eléri. Ez a határérték egymillióról százezer forintra csökkent.

Érdekes kérdés, hogy mivel bevallási időszak közben lépett hatályba a rendelkezés, mikortól kell ezt alkalmazni. Mivel eljárási szabályról van szó, már a július 1-jén kezdődő adómegállapítási időszakra sem kell adatszolgáltatást adni azoknak a számláknak az áfatartalmáról, amelyek az egyedi áfatartalma nem éri el a 100 ezer forintot, viszont egy partnertől több számlát befogadva összesítve már elérte a 100 ezer forintot.

További részleteket az Adózónán olvashatnak.

Hozzászólások