Érvénytelen lehet a NAV-büntetés, ha hibázik a hatóság

Érvénytelen lehet a NAV-büntetés, ha hibázik a hatóság

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Kúria több, az adózás rendjét érintő eljárásjogi kérdésben döntött az adózók javára. Az ítéletekben lefektetett jogelvek a vállalkozások már lezárt ügyeire is hatással lehetnek – olvasható az Adózónán.

A Kúria kimondta, hogy az adóhatóság csak a határozat meghozatalára nyitva álló határidőn belül jogosult adóbírságot kiszabni. Gyakran előfordul, hogy az adóhatóság nem kiadmányozza a kérdéses határidőn belül a határozatot. A jogsértést firtató korábbi jogorvoslati beadványokra az adóhatósági reakció az volt, hogy az eljárásjogi szabálysértés az ügy érdemére nincs kihatással.

Ezen a szemléleten változatott a Kúria ítélete. A testület szerint amennyiben a törvényi határidő letelte után hozza meg az adóhatóság a határozatát, úgy már nincs lehetősége az adóbírság alkalmazására.

Mindezek azokat az adózókat érinthetik, akiket az adóhatóság elmarasztalt, akkor is, ha időközben az eljárás jogerősen lezárult. Fontos viszont kiemelni, hogy még nem beszélhetünk kiforrott joggyakorlatról, és azok eredményes érvényesítését még bizonyosan egy hosszabb jogi küzdelem előzheti meg.

További részleteket az Adózónán olvashatnak.

Hozzászólások