Ha a gyerek külföldre megy tanulni, muszáj fizetni a tb-ellátásáért

Ha a gyerek külföldre megy tanulni, muszáj fizetni a tb-ellátásáért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Hogyan változik a diák társadalombiztosítási helyzete, ha külföldre megy tanulni? Ezt mutatta be az Adózóna.

Az egészségügyi szolgáltatásokra járulékfizetés nélkül jogosultnak számít minden olyan magyar állampolgár, aki a felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali tagozaton tanul. Ez azt jelenti, hogy aki külföldi egyetemen kezdi meg tanulmányait, azt ingyenes egészségügyi szolgáltatás nem illeti meg.

A tanulmányait külföldön kezdő diák két megoldás között választhat. Az egyik lehetőség, hogy megfizeti a havi 7320 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot, amivel külföldön az Európai Egészségbiztosítási Kártyához kapcsolódó ellátásokat veheti igénybe.

Dönthet úgy is, hogy megszünteti a belföldi lakcímét, így társadalombiztosítási szempontból külföldinek minősül, ugyanakkor nem lesz magyar egészségügyi szolgáltatása sem.

Más annak a diáknak a helyzete, aki már rendelkezik hallgatói jogviszonnyal Magyarországon, ám azt külföldi tanulmányaira tekintettel szünetelteti. Őt megilleti az egészségügyi szolgáltatás a hallgatói jogviszonyának a szüneteltetése alatt is.

További részleteket az Adózónán olvashatnak, ahol azt is bemutatták, mire számíthatnak a Magyarországon tanuló külföldi diákok.

Hozzászólások