Több millió dollárt próbáltak tisztára mosni magyar cégeken keresztül

Több millió dollárt próbáltak tisztára mosni magyar cégeken keresztül

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy csaló felhívta egy hongkongi cég gazdasági igazgatóját azzal, hogy ő a tulajdonos, utaljon át 46 millió dollárt. Magyar és szerb gyanúsítottakat is elfogtak.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást hét személlyel szemben – közölte a rendőrség.

A rendelkezésre álló adatok alapján egy ismeretlen személy egy hongkongi cég tulajdonosának adta ki magát, és így utasította a vállalat gazdasági igazgatóját, hogy több alkalommal különböző pénzösszegeket utaljon át meghatározott célszámlákra. A pénzügyi vezető a kért átutalásokat teljesítette, így 14 tranzakcióban összesen 46,6 millió dollárt küldött különböző számlákra.

Az egyik átutalás kedvezményezettje egy magyarországi cég volt, így e tranzakció miatt folytatta a nyomozást a KR NNI. A magyar bankszámlára 2015. június 3-án érkezett egy 6,7 dollár összegű utalás. A magyar vállalat ügyvezetője és tulajdonosa egy szerb állampolgár volt. A nyomozók megállapították, hogy a cég számlájára érkezett összegből a pénz egy részét továbbutalták más magyar, valamint szlovák bankszámlákra. Az utalások egy része a hatósági fellépésnek köszönhetően nem teljesült, lefoglalással összesen 5,3 millió euró térült meg, ezt a sértett hongkongi társaság visszakapta.

A nyomozás során összesen hét személyt azonosítottak be és vontak eljárás alá. A magyar és szerb gyanúsítottak között volt, aki a számlákat, illetve a cégeket vette a nevére, és volt, aki a „tulajdonosok” beszervezését és irányítását végezte. Egy személyt hazai körözés alapján belföldön, egy gyanúsítottat pedig nemzetközi körözés alapján panamai és amerikai közreműködéssel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogtak el.

 

Hozzászólások