Csengőfrász: ennél az 500 cégnél fog kopogtatni a NAV

Csengőfrász: ennél az 500 cégnél fog kopogtatni a NAV

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Indul az újabb NAV-razzia: az adóhatóság olyan vállalkozásokat ellenőriz alaposan, melyek saját bevallásuk szerint nem működnek, de más adatok arra utalnak, hogy mégis csak zajlik üzletelés.

Ma újabb razziát hirdetett meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – írta a Magyar Idők. A lapnak a NAV adóügyi szóvivője, Kis Péter András azt nyilatkozta, hogy „olyan vállalkozások ellenőrzése vette kezdetét, amelyek a bevallásaik alapján nem működnek, de az érintett gazdasági résztvevők bizonyos adatok szerint mégiscsak kötnek különféle üzleteket”.

Az adóhatóság olyan cégeket vizsgál, melyek 2015. január elseje előtt alakultak meg, és jelenleg nem állnak kényszertörlés vagy adószámtörlési eljárás alatt, a 2015 óta leadott adóbevallásaik szerint pedig nem keletkezett adókötelezettségük, jóllehet a hatóság rendelkezésére álló más adatok – például a közúti áruforgalom-ellenőrző rendszerből vagy az online pénztárgépektől származó információk – alapján valós gazdasági tevékenységre lehet következtetni.

Idáig több mint ötszáz vállalkozást jelölt ki ellenőrzésre az adóhivatal, és több millió forintnyi eltéréseket fedeztek fel. Bár nem minden ellenőrzést tüntetnek fel az adótraffipax oldalon, ezt éppen igen; onnan bárki megtudhatja, hogy az adott időszakban mit, hol és pontosan mikor ellenőriznek.