szerző:
hvg.hu

A legalább százmillió forint kutatás-fejlesztési támogatást elnyerő cégek csupán 31 százaléka tudta a nyerés utáni öt évben a támogatás minimum kétszeresével növelni az összesített üzemi eredmény értékét.

A Via Credit közel 900 olyan céget vizsgált meg, amelyek az elmúlt 15 évben legalább 100 millió forintos K+F pályázati nyertesek voltak. Az adatokat az elnyerés előtti három évre, illetve az azt követő öt évre vizsgálták. Arra keresték a választ, hogy mi történt ezen cégekkel a nyerés utáni 5 évben?  Tudtak-e növekedni a kapott támogatás következtében?

A kiindulópont szerint a támogatás felhasználása akkor tekinthető hatékonynak, ha a kedvezményezett a támogatás legalább kétszeresével növelni tudja összesített EBITDA-ját öt év alatt. „Ez akár elvárható is lenne, hiszen a legtöbb esetben ez mindössze annyit jelent, hogy 5-15 százalékkal növekszik a cég. Ennek ellenére arra jutottunk, hogy a százmilliós K+F támogatást elnyerő cégek alig 31 százaléka tudott öt év alatt a támogatás több, mint kétszeresével növekedni” – mondta Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója.

A nyertesek méretét vizsgálva a mikrovállalkozások 13, a kisvállalkozások 21, a közepesek 41, a nagyvállalatok 56 százaléka tudta a támogatás kétszeresével növelni ötéves kumulált EBITDA értékét. Ha jobban belegondolunk, a kapott értékek úgy javulnak, ahogy a cégméret nő, és azért is van drasztikus ugrás a középvállalati méretnél, mert ott már könnyebben meg tud térülni a több százmilliós támogatás. „Nem életszerű, hogy egy mikrovállalkozás ilyen nagy támogatásra több százmilliós nyereséggel válaszoljon. Azt tapasztaltuk, hogy a statisztikát leginkább a mikro- és kisvállalatok rontották” – mondta Papadimitropulosz Alex.

Meglepő, de az elemzésből az is kiderült, hogy az a cég, amely 6-10-szer nyert K+F+I támogatást, majdnem kétszer jobban teljesített, mint azok a cégek, akik egyszer nyertek 100 milliónál nagyobb támogatást, pedig a közhiedelem pont a fordítottját gondolja. Ez azzal magyarázható, hogy főleg azok a nagyobb méretű vállalkozások képesek fenntarthatóan K+F-et végezni, akik a statisztikák szerint is jobban teljesítenek.

A pályázati tanácsadó cég szerint érdemes figyelni arra, hogy a kapható támogatás kevesebb legyen az éves személyi jellegű ráfordítások duplájánál, mivel úgysem a teljes cég dolgozik a projekten, és a  K+F nem egy kapacitásbővítő pályázat. A támogatás ideális esetben a pályázó saját tőkéjénél is kevesebb, mert ha a céges vagyonnal egyenértékű a támogatás, akkor nehezen jön össze az önrész. Arra is érdemes figyelni, hogy a mikrovállalkozásoknál az EBITDA négyszeresénél, kisvállalkozásnál háromszorosánál, középvállalkozásnál kétszeresénél, nagyvállalatnál pedig egyszeresénél kisebb legyen a támogatás mértéke.

Jelenleg azonban sok cég elmulasztja, hogy összefüggésbe állítsa a személyi ráfordításait, saját tőkéjét és EBITDA értékét, pedig az ebből képzett mix mutatná meg, hogy milyen arányok mellett fog legnagyobb valószínűséggel sikeresen lezárulni a projekt. Értelemszerűen a pályázók azért dolgoznak, hogy minél nagyobb nyereséget érjenek el, viszont van az a mértékű támogatási összeg, amit a cégek már nem tudnak olyan hatékonyan felhasználni úgy, hogy az a legnagyobb megtérüléssel járjon, és ilyenkor az egységnyi támogatásnak már nincs pozitív határhaszna.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”

Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”

Elképesztő leletre bukkantak a Denyiszov-barlangban

Elképesztő leletre bukkantak a Denyiszov-barlangban

Schmidt Mária saját fegyverével próbálta Heislert megtámadni

Schmidt Mária saját fegyverével próbálta Heislert megtámadni

A párizsi tüntetők tíz százalékát vették őrizetbe a rendőrök

A párizsi tüntetők tíz százalékát vették őrizetbe a rendőrök

Kimi Räikkönen és a vodka találkozása a színpadon – videó

Kimi Räikkönen és a vodka találkozása a színpadon – videó