szerző:
hvg.hu

Az Adózóna szerint aki öregségi nyugdíjban részesül, az egyéni vállalkozásában mellékállású kisadózónak minősül, így megússza 25 ezer forintos adófizetési kötelezettséggel.

Ha jól dönt, viszonylag olcsón megúszhatja az adófizetést, miután többstátusú vállalkozóként nyugdíjba ment: az Adózóna egy adószakértő segítségével mutatta be, mit tehet az, aki eddig szüneteltette egyéni vállalkozói státusát, de nyugdíjazása után kiegészítő tevékenységűként jelentkezik vissza.

Szipszer Tamás adószakértőnek egy kétszemélyes betéti társaság kültagja és egyben üzletvezetője tett fel kérdést azzal kapcsolatban, hogyan kell a jövőben adóznia, ha nyugdíjazása után aktiválja szüneteltetés alatti egyéni vállalkozói státusát, és kiegészítő tevékenységűként jelentkezik vissza. A szakértő szerint ebben az esetben lehet folytatni a betéti társaságnál üzletvezetői tevékenységet, mivel kültagként a felelősség csak korlátozott. Ha az illető egy adott hónap minden napján öregségi nyugdíjban részesül, akkor az egyéni vállalkozásában mellékállású kisadózónak fog minősülni, és havi 25 ezer forint tételes adófizetési kötelezettség mellett folytathatja tevékenységét.

A betéti társaság viszont nem lehet a kata alanya, mivel nem kizárólag magánszemély tagokkal működik. Itt ameddig valaki üzletvezetőként van feltüntetve, addig társas vállalkozónak minősül. Az öregségi nyugdíjas időszak kezdetéig az illető köteles legalább a minimálbér után nyugdíjjárulékot, a minimálbér 1,5 szerese után egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulékot, a minimálbér 112,5 százaléka után szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetni.

A nyugdíjazás után, ha az ügyvezetői minőség fennmarad, az adózó köteles havonta 7320 forint egészségszolgáltatási járulékot fizetni. Ha az adott hónapban az öregségi nyugdíjas minősége nem áll fenn teljes időszakban, akkor ezen összeg 30-ad részét kell megszorozni az öregségi nyugdíjban töltött napok számával.

További közterhek csak akkor merülnek fel, ha valaki az ügyvezetői vagy tagi közreműködésére tekintettel közreműködői díjban részesül. Ez után ugyanis 10 százalék nyugdíjjárulékot és 15 százalék személyi jövedelemadót kell a kifizető társaságnak levonnia és a kifizetés hónapját követő hónap 12. napjáig bevallania és befizetnie az adóhatóság felé.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Auditbotrány: távozik az MVM Informatika vezetője

Auditbotrány: távozik az MVM Informatika vezetője

Mitől jó vezető Dumbledore és mitől rossz Umbridge?

Mitől jó vezető Dumbledore és mitől rossz Umbridge?

Már 445 milliárd forinttal támogatta a nagy cégeket a kormány

Már 445 milliárd forinttal támogatta a nagy cégeket a kormány

Rohamtempóban átnyomják a parlamenten a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetését

Rohamtempóban átnyomják a parlamenten a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetését

Szenteket avatnak ma a Rómában

Szenteket avatnak ma a Rómában

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Párbeszéd, mert elvehetik a hajléktalanok holmijait

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Párbeszéd, mert elvehetik a hajléktalanok holmijait