szerző:
hvg.hu

A GKI reprezentatív felmérése alapján nem kell kapkodni az eladással annak, aki a csúcson szeretne kiszállni a befektetéséből.

A GKI fővárosi és az országos lakáspiaci indexek (amelyek az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait sűrítik egy-egy számba) újabb historikus csúcsra jutottak, azaz a felmérés történetében még sosem lehetett ilyen magas indexértékekkel találkozni. A reprezentatív felmérésben részt vevő, ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások a fővárosi agglomerációt illetően határozottan javultak, de a vidéki körzetekben valamelyest romlottak.

©

A lakásvásárlásra és -építésre vonatkozó lakossági várakozások az egy negyedévvel ezelőttihez képest jelentősen élénkültek. Júliushoz képest ugyan a biztos szándékú körben (tehát azok körében, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) nem történt változás, de a valószínű szándékú körben 27 százalékpontos növekedés következett be. A lakossági kilátások meghaladták a 10 éves csúcsukat. A lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló lakossági várakozások is számottevően erősödtek az egy negyedévvel ezelőttihez képest. A valószínű körben 24, a biztos szándékú körben 22 százalékpontos bővülés valósult meg.

A lakásárak növekedésére várhatóan a közeljövőben is számítani lehet. Aki a csúcson szeretne kiszállni a befektetéséből, még ne készüljön lakása eladására. A használt lakások várható áremelkedési ütemét illető várakozások júliushoz képest alig változtak (a következő egy évben 2-5 százalék közötti emelkedés valószínű). Az új építésű lakások árai 2-3 százalékkal emelkedhetnek.

©

A GKI országos és a fővárosi telekpiaci indexe viszont júliusban nagyot esett, és októberben is csak a budapesti korrigált pozitívan (negyedéves alapon 10 ponttal), az országos tovább csökkent (3 ponttal).

Az irodák kihasználtsága Budapesten és környékén 2018. harmadik negyedévében enyhén tovább emelkedett (92 százalékra). Kelet-Magyarországon a júliusban mért 84 százalékos kihasználtság októberre 82 százalékra csökkent, Nyugat-Magyarországon a júliusi 90 százalékos mutató októberre nem változott. A GKI irodapiaci indexei az előző felméréshez képest a fővárosra vonatkozóan 3, az ország egészére vonatkozóan 7 ponttal emelkedtek. Éves összevetésben a fővárosi indexnél 15, az országosnál 8 pontos növekedés következett be. Mindkét index értéke historikus csúcsra emelkedett. A kapott válaszok alapján a következő egy évben 2-3 százalék körüli bérletidíj-emelkedés várható.

©

A fővárosi piac kilátásai régen javultak ennyire, de vidéken kisebb romlás volt tapasztalható. Az GKI üzlethelyiség-piaci indexe a fővárosi agglomerációra vonatkozóan 10, az ország egészére vonatkozóan alig 1 ponttal emelkedett a legutóbbi felméréshez képest. (Ez utóbbi változás hibahatáron belüli.) A bérleti díjak esetében 2-3 százalékos emelkedés várható a következő egy évben.

A gazdasági növekedés a logisztikai ingatlanok kihasználtságát magasan tartja. A kihasználtsági ráta a fővárosi agglomerációban jelenleg 90 százalék (ami negyedéves alapon ugyan 1 százalékpontos csökkenést, de éves alapon 5 pontos emelkedést jelent), a nyugati országrészben 93, a keleti régióban pedig 87 százalék. A fővárosi raktárpiaci index az előző felméréshez képest nem változott. Az ország egészére vonatkozó index bő 2 ponttal emelkedett, ami lényegében kompenzálta a júliusi csökkenést. A bérleti díjakra vonatkozó várakozások 2-4 százalékos emelkedést valószínűsítenek a következő egy évben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Három kamion ütközött az M0-son, egy ember meghalt

Három kamion ütközött az M0-son, egy ember meghalt

A magyar gyerekek szerint a szüleik igen, tanáraik kevésbé figyelnek a véleményükre

A magyar gyerekek szerint a szüleik igen, tanáraik kevésbé figyelnek a véleményükre

14 milliárd forintért ment el "a gyémántok Leonardo da Vincije" – videó

14 milliárd forintért ment el "a gyémántok Leonardo da Vincije" – videó

Orbánnak üzenhetett Merkel: Le kell küzdeni a nemzeti egoizmust

Orbánnak üzenhetett Merkel: Le kell küzdeni a nemzeti egoizmust

Meghalt egy hajtó, mert szabályt szegett a vadász

Meghalt egy hajtó, mert szabályt szegett a vadász

Krúzolás a bulinegyedben

Krúzolás a bulinegyedben