szerző:
hvg.hu

Megkapták az intézménytől a fizetésüket, közben saját vállalkozásukkal számláztak le olyan hatósági kirendeléseket, amelyeket főmunkaidőben kellett volna elvégezniük.

A magas szintű patológiai, pszichiátriai és jogi képzettséggel rendelkező igazságügyi szakértőknek orvosi szakkérdésekben véleményt kell adniuk bírósági perekben, rendőrségi nyomozásokban, ezért cserébe az államtól kapnak díjazást.

Júliusban derült ki, hogy a debreceni egyetemi intézményben legalább egy évtizede az orvosszakértők magánvállalkozóként, illetve gazdasági társaságként nyújtják be díjjegyzéküket a hatóságoknak, miközben főállású egyetemi alkalmazottként dolgoznak – azaz vállalkozóként másodszor is pénzt kaptak ugyanazért a munkáért.

Az úgynevezett hatósági kirendeléses tevékenységek után a teljes összegnek az egyetem kasszájába kellett volna befolynia, ehelyett csak a pénz kisebbik részét, a laborok, vizsgálók, eszközök használatáért járó költségátalányt kapta meg az intézmény.

A vállalkozások bevétele bizonyos hónapokban a közalkalmazotti fizetés mellett a fejenkénti 400-500 ezer forintot is elérhette. A magánszámlákra terelt pénz végösszege a több száz milliós nagyságrendet is elérheti.

A Debreceni Egyetem vezetése a cikk megjelenése után egyetlen nap alatt lezárta az ügyet. A 24.hu birtokába került újabb dokumentumok szerint viszont nem csupán az veti fel a törvényesség kérdését, hogy ki kapta meg az állam által biztosított szakértői díjakat, hanem az is, hogy a debreceni szakértők milyen apparátust alakítottak ki az évek során arra, hogy meggyőzzék a hatóságokat. Az intézet munkatársainak nagy része ugyanis hamis vállalkozói pecsétet használt az eljárásokban. Bár a vállalkozások hivatalos pecsétjén kizárólag a cég székhelyét vagy telephelyét lehetne feltüntetni, hat-hét debreceni szakértő pecsétjén a Debreceni Egyetem címe szerepel.

Debrecenben az Igazságügyi Orvostani Intézet vezetője is tagja egy olyan betéti társaságnak, amely az elmúlt években rendszeresen számlázott a hatóságoknak. A portál szerint Herczeg László az intézet másik orvosszakértőjével, Gergely Péterrel együtt alapította a vállalkozást, és a mai napig nem lépett ki belőle. Herczeg a Magyar Igazságügyi Orvosok Társaságának elnöke, Gergely a főtitkára.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Több százmillióval károsíthatták meg a Debreceni Egyetemet

Megkapták az intézménytől a fizetésüket, közben saját vállalkozásukkal számláztak le olyan hatósági kirendeléseket, amelyeket főmunkaidőben, közalkalmazottként kellett volna elvégezniük – állítja a 24.hu a Debreceni Egyetem Igazságügy Orvostani Intézetének igazságügyi szakértőiről.

Németh Szilárd már kitöltötte a nemzeti konzultációt - fotó

Németh Szilárd már kitöltötte a nemzeti konzultációt - fotó

A pápa utasítására nem szavazhatott a zaklatási ügyek kivizsgálásáról az amerikai püspöki konferencia

A pápa utasítására nem szavazhatott a zaklatási ügyek kivizsgálásáról az amerikai püspöki konferencia

Felavatták Budapesten az első világháború magyar hőseinek emlékművét - fotók

Felavatták Budapesten az első világháború magyar hőseinek emlékművét - fotók

Kiderült, mi lett a jegybanki alapítványok 266 milliárdjával

Kiderült, mi lett a jegybanki alapítványok 266 milliárdjával

Feladta magát a férfi, aki megverte a Madách Színház színészét

Feladta magát a férfi, aki megverte a Madách Színház színészét

A hajléktalanok segítése mellett érvel a szombathelyi püspök

A hajléktalanok segítése mellett érvel a szombathelyi püspök