szerző:
hvg.hu

Hogyan kell adózni a munkahelyi telefonálás után, mi történik akkor, ha az internetet magáncélú telefonálásra is használja a munkavállaló? Csorbul-e az internet utáni adólevonás joga? Ezt nézte át most az Adózóna.

Az áfa szempontjából két részre kell szedni a telefonszolgáltatás számláját. A cég vagy tételesen különíti el a dolgozók magáncélú telefonálásait a vállalkozás telefonszámlái között, vagy ha ezt nem tudja megtenni, a telefonszolgáltatás bruttó összegének 20 százalékában határozza meg a vélelmezett magánhasználatot. A gyakorlatban az egyszerűség kedvéért főként az utóbbi módszert alkalmazzák a vállalkozások.

De mi a helyzet akkor, ha netes alapú a telefonálás? Ha az internet a munkaköri feladatok elengedhetetlen feltétele, és emellett személyes szükséglet kielégítésére is alkalmas, akkor ez nem tekinthető bevételnek, így az interneten keresztül folytatott beszélgetés mégsem von maga után adókötelezettséget. Más volna a helyzet, ha a munkavégzés ellátásához nem szükséges az internet, de a munkáltató mégis biztosítja azt – ez viszont ma már nem túl életszerű.

További részleteket az Adózónán olvashatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Meryl Streep nagymama lesz

Meryl Streep nagymama lesz

Marseille-ben is áll a bál

Marseille-ben is áll a bál

"Utoljára a harctéren akadályozták így a munkánkat" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Molnár János

"Utoljára a harctéren akadályozták így a munkánkat" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Molnár János

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!

A magyarok döntöttek az óraátállításról: legyen a nyári!