szerző:
HVG

A megrendelők kapkodnak az olyan munkaerőért, amilyenek az Auticon nevű cég autista alkalmazottai.

Nem keresik a hibákat, hanem egyszerűen meglátják őket. Nem fásulnak bele a rutinmunkába, ellenkezőleg: minél többet ismétlik a feladatot, annál jobban oda tudnak figyelni. Akad köztük olyan, aki három hónap alatt végzett egy hároméves számítástechnikai munkával. A megrendelők kapkodnak az ilyen munkaerőért, de sajnos az Auticon GmbH-nak nincs elég munkatársa, ezért időnként kénytelen visszautasítani a megkereséseket. A különleges képességű emberek ugyanis autisták, az ő foglalkoztatásukra alakult 2011-ben a német, de immár több más országban is működő, londoni és müncheni székhelyű kft.

©

"Az autizmus nem rendszerhiba – idézi Kurt Schöffer cégvezetőt és társtulajdonost a Frankfurter Allgemeine Zeitung –, hanem az autistáknak más az operációs rendszerük.” Ennek megvannak a maga hátrányai is. A zajok és más külső hatások kizökkentik őket, nem igazán tudnak csapatban dolgozni, az udvarias társalgás idegen tőlük. Bár ez utóbbi nem is feltétlenül hátrány: a mai, szabálykövetésre (compliance) épülő vállalati kultúrában jól jön, ha a tanácsadók köntörfalazás nélkül rámutatnak a hibákra. Fontos az is, hogy megvesztegethetetlenek, a szó szoros értelmében eszükbe sem jut semmiféle csalás. Mindenesetre az Auticon autista alkalmazottait nem autista kollégáik kísérik a megrendelőkhöz; ők közvetítenek, hogy ne zavarja meg a munkát félreértés vagy szokatlan körülmény.

Az Auticonnak több mint 200 alkalmazottja van, 110 Németországban. Közülük 80-an autisták, a többiek egy része az említett közvetítő, a job-coach. A megrendelők között képviselteti magát a német tőzsdeindex, a DAX vállalatainak nagyjából harmada. A tanácsadók főképp szoftverek fejlesztésében és nagy adathalmazok elemzésében bontakoztathatják ki különleges képességeiket. Számít rájuk a kiberbűnözés ellen küzdő bűnügyi rendőrség is. Mindez egyelőre mégis inkább kivétel: Németországban az autisták mintegy 85 százaléka munkanélküli. Közülük is igyekszik az Auticon újabb munkatársakat – immár nemcsak számítástechnikusokat, hanem banki és biztosítási konzultánsokat is – verbuválni, akár úgy is, hogy bel- és külföldi autistaegyesületekkel veszi fel a kapcsolatot.

©

Mint oly sok más kis cég létrejötténél, ezúttal is a személyes érintettség vezérelte az alapítót, Dirk Müller-Remust: a fiánál Asperger-szindrómát állapítottak meg (ez az autizmus egy enyhébb formája, és ez jellemzi az Auticon tanácsadóinak többségét). Ez a fiú egyébként inkább művészi tehetségével tűnik ki, és nem a számítástechnikában, amely az autisták nagyjából 10 százalékának fekszik jól. Az Auticon negyedrészben Müller-Remus és Schöffer tulajdona, a befektetőtársak között pedig olyan ismert üzletemberek is felbukkannak, mint a Porsche család néhány tagja vagy a brit Virgin légitársaság alapítója, Richard Branson. Az Auticonba eddig összesen körülbelül 5 millió eurót ruháztak be. Évi tízmilliós forgalma elég a napi üzlet finanszírozásához, külső forrásokra az új piacok eléréséhez van szükség. Az Auticon jelen van Angliában, Franciaországban, Svájcban, legutóbb pedig Los Angelesben vett át egy kis céget, amelyet a most 66 éves alapító ugyancsak a saját autista fia miatt hozott létre. Hamarosan következik Kanada, Olaszország és talán Ausztrália.

A cikk a HVG 2018/36. számában jelent meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több mint száz kecskét tartottak egy pincében Érden – videó

Több mint száz kecskét tartottak egy pincében Érden – videó

Sztárúszóval erősít a Ferencváros

Sztárúszóval erősít a Ferencváros

Nem árulja el a vásárhelyi önkormányzat, hogy melyik dolgozónak volt ezernél is több túlórája

Nem árulja el a vásárhelyi önkormányzat, hogy melyik dolgozónak volt ezernél is több túlórája

Babos Tímea egyesben kiesett Melbourne-ben

Babos Tímea egyesben kiesett Melbourne-ben

Többmilliárdnyi tao-pénzt használtak fel szabálytalanul a sportegyesületek, a legtöbb gond a fociban van

Többmilliárdnyi tao-pénzt használtak fel szabálytalanul a sportegyesületek, a legtöbb gond a fociban van

Elkötelezetten szolgálta a paksi bővítést, aztán egyszer csak kirúgták

Elkötelezetten szolgálta a paksi bővítést, aztán egyszer csak kirúgták