szerző:
hvg.hu

Jelentős összegektől eshetnek el azok a nők, akik úgy döntenek, 40 év szolgálati idő után nyugdíjba vonulnak.

A kormány 2011-ben vezette be a Nők40 programot, mellyel azt tették lehetővé, hogy a nyugdíjkorhatár előtt is nyugdíjba vonulhasson az, akinek a jogviszonya elérte a 40 évet.

2012-re azonban a Nők40-en kívül sem nyugdíjcsökkentéssel, sem az általános korhatár alatt nem lehetett nyugdíjba vonulni – írta az Mfor. Szakértők szerint ez a kettős rendszer olyan hungaricum, melyet csak a politikai körülmények tartanak életben.

A program bevezetésekor közel 55 ezren éltek a korai nyugdíjba vonulás lehetőségével, azóta évente nagyjából 24-28 ezer nő megy nyugdíjba 40 év szolgálati jogviszony után 58-59 éves korában. A Munkaerőpiaci Tükör egyik tanulmányának szerzőpárosa, Simonovits András és Tir Melinda szerint minden évben igen nagy a nők körében a korhatár előtt nyugdíjba vonulók aránya, sőt, a korhatáron nyugdíjba vonulók vannak kisebbségben.

Ennek azonban komoly anyagi vonzata is vannak. A Nők40 kedvezményezettjei átlagosan kevesebbet, míg a többiek az átlagosnál többet fizetnek be életük során, mint amennyit visszakapnak. Az elmúlt három év reálbérrobbanása amiatt a Nők40 egyes csoportjai újabb jelentős veszteséget szenvednek el a továbbdolgozókkal szemben.

A Munkaerőpiaci Tükörben megjelent tanulmány példájában egy olyan nő szerepel, aki a Nők40 keretében 40 éves jogviszonnyal és szolgálati idővel 60 évesen, 100 egységnyi éves járandósággal vonul nyugdíjba. A nyugdíját így nagyjából 20 évig fogja kapni. Ha a korhatáron, 3 évvel később megy nyugdíjba, anyagilag sokkal jobban jár, mert 43 éves teljesítmény után 2019-ben a 80 százalékos helyettesítés 86 százalékra nőne, mely 7,5 százalékos emelkedést jelent. A valorizáció miatt 2019-től kezdve a 100 egység helyet 137 egységnyi éves nyugdíjat kapna megközelítőleg 17 éven keresztül. Vagyis a Nők40 révén nyugdíjba vonuló nő nyugdíjas évei alatt összesen 2000 (20 év x 100 egység) egység nyugdíjat kapna, a később nyugdíjba vonuló személy pedig 2329 egységet (17 év x 137 egység).

A bérrobbanás miatt tehát financiális szempontból jobban megéri elhalasztani a nyugdíjba vonulást, mint élni a Nők40 programmal – mely a munkaerőhiány miatt gyakorlatilag el is vesztette a létjogosultságát, és a kormány nem győzi visszaterelni a munkaerőpiacra a nyugdíjasokat.


 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vádat emeltek a kőbányai szatír ellen, aki a vasútállomáson mutogatta magát

Vádat emeltek a kőbányai szatír ellen, aki a vasútállomáson mutogatta magát

A Football Leaks fejét foghatták el Budapesten

A Football Leaks fejét foghatták el Budapesten

Megtette bérajánlatát a sztrájkkal fenyegetett Audi

Megtette bérajánlatát a sztrájkkal fenyegetett Audi

Habonnyal és Mészárossal is kesztyűs kézzel bántak a Tarjányi-féle Zoomnál

Habonnyal és Mészárossal is kesztyűs kézzel bántak a Tarjányi-féle Zoomnál

Mindig is szeretett volna egy moziszéket? Holnap a Corvin Moziban ezer forintért vehet egyet

Mindig is szeretett volna egy moziszéket? Holnap a Corvin Moziban ezer forintért vehet egyet

Háromszor annyi meteorit csapódott be a Földön az elmúlt 290 millió évben, mint korábban

Háromszor annyi meteorit csapódott be a Földön az elmúlt 290 millió évben, mint korábban