Fennakadtak a hálón, törvénytelenül kezelte a horgászok adatait a MOHOSZ

Fennakadtak a hálón, törvénytelenül kezelte a horgászok adatait a MOHOSZ

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A kötelező horgászkártyák kiváltáshoz kértek olyan adatokat több százezer horgásztól, amelyek kezelésével adatvédelmi jogszabályokat sértettek. A fideszes képviselő vezette Magyar Országos Horgász Szövetség nyár végéig kér haladékot a rendszer átalakítására.

Több százezer horgásznak kellett az adóazonosítóját, illetve az adókártyáját beszkennelve is feltöltenie a rendszerbe ahhoz, hogy januártól megkaphassa azt a horgászkártyát, amely nélkül sem országos, sem területi horgászjegyet nem lehetett az idén már kiváltani.

A jogsértő adatszolgáltatásról az agrárszektor.hu szerzett tudomást Magyar Zoltán, a Jobbik képviselőjének egy határozati indítványából, amelyhez egy hivatalos levelet is mellékelt. A képviselő a horgásztársadalmat érintő, tarthatatlan adatszolgáltatási kötelezettség feloldását kéri, a mellékelt levélből pedig kiderül, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is jogsértőnek ítélte a gyakorlatot, elmarasztalta a Magyar Országos Horgász Szövetséget, amely augusztus végéig kért haladékot a hatóságtól a rendszer átalakítására.

Januártól kötelező a kártyákat kiváltaniuk a horgászoknak, ennek hiányában nem lehet horgászjegyeket vásárolni, magyarul, sehol nem lehet horgászni. A plasztikkártya a papíralapú horgászigazolványt váltotta ki. Azt pedig Szűcs Lajos, fideszes képviselő, a MOHOSZ elnöke még tavaly, a horgászok nagyköveteinek versenyén magyarázta, hogy a plasztikkártyával első körben egyszerűsödik az adminisztráció, később pedig arra is alkalmas lesz a rendszer, hogy a fogási naplókon keresztül, azokkal összekötve meg lehessen állapítani, hogy egy horgászhelyen milyen telepítésre van szükség.