Európai Bíróság: a tranzitzónákkal és a visszatoloncolásokkal is uniós jogot sértett Magyarország

Európai Bíróság: a tranzitzónákkal és a visszatoloncolásokkal is uniós jogot sértett Magyarország

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jogellenesen tartották őrizet alatt a tranzitzónákban a Magyarországon keresztül az EU-ba érkezett menekülteket a magyar hatóságok, megsértve a nemzetközi védelem iránti kérelmüket és kiutasításához kapcsolódó uniós jogszabályokat – mondta ki az Európai bíróság.

Helybenhagyta a luxembourgi testület csütörtök reggel kihirdetett ítéletében, a júniusban közzétett főtanácsnoki véleményét. Az Európai Bíróság döntése szerint a magyar kormány uniós kötelezettségszegést vitt véghez amikor az igazságos menekültügyi eljáráshoz való tényleges hozzáférés biztosítására irányuló kötelezettségének nem tett eleget.

Hasonlóképp a menedékkérőknek a tranzitzónákban történő jogellenes őrizetben tartásával és a harmadik országok Magyarországon jogellenesen tartózkodó állampolgárainak jogellenes kiutasításához kapcsolódó eljárási garanciák megsértésével is az Európai Unió szabályaival ellentétesen cselekedett.

Minderre azután került sor, hogy Magyarország a migrációs válságra válaszul 2015-ben módosította a menedékjogra és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok kiutasítására vonatkozó szabályozását.

A bíróság ezen módosításokról kimondta: azzal, hogy kötelezővé tette a tranzitzónába lépést a magyar kormány, majd drasztikusan korlátozta a naponta megvizsgált kérelmek számát, megakadályozza, hogy a menedékkérelmezők megfelelően benyújtsák kérelmüket.

Eredetileg az Európai Bizottság indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, melyet a bírák most helybenhagytak ahogy az várható volt és lenni szokott a főtanácsnoki véleménnyel összhangban.

Korábban idén májusban már kimondta, hogy a menedékkérők tranzitzónákban való elhelyezése őrizetnek minősül – melyre válaszként a magyar kormány bejelentette, hogy a röszkei és a tompai tranzitzónát is megszünteti, és befogadóállomásokra szállította az ott fogva tartott embereket.

A nagytanácsban eljáró Bíróság lényegében helyt adott az EB kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetének – megjegyezve, hogy a fent említett vonatkozó ítéletnek való megfelelés érdekében azóta bezárta a két tranzitzónáját a magyar kormány. A Bíróság ugyanakkor azt is kimondta, hogy ezen bezárások nincsenek hatással a jelen keresetre, mivel a helyzetet azon időpont vonatkozásában kell értékelni, amelyet az EB az indokolással ellátott véleményében a megállapított hiányosságok orvoslását érintően határidőként meghatározott, amely időpont 2018. február 8.

A bíróság kimondta:

Hozzászólások