Az újságírókat védeni kell - jogállami vitát folytattak a tagállamok

Az újságírókat védeni kell - jogállami vitát folytattak a tagállamok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Arató László (EUrologus)
Tetszett a cikk?

Jogállamiságról, brexitről, az Európa jövőjéről szóló konferenciáról és a második negyedévre várható vakcinaszállítmányokról volt szó az európaügyi miniszterek tanácskozásán.

Újabb öt tagállam éves jogállamisági jelentését vizsgálták meg az európaügyi miniszterek. Ezúttal Görögország, Franciaország, Németország, Írország és Spanyolország került napirendre. Ana Zacarias, a soros elnökséget betöltő Portugália európai ügyekért felelős államtitkára azt mondta, hogy

nagyon érdekes és fontos vita volt, beszéltünk a kihívásokról, nehézségekről és a jó gyakorlatokról is, legyen szó akár az igazságszolgáltásról, a sajtó- és szólásszabadságról vagy a civil szféra helyzetéről.

Ennél a témánál Didier Reynders, igazságügyi biztos szóba hozta az április 9-én meggyilkolt görög bűnügyi újságíró esetét és jelezte, hogy

minden tagállamnak kötelessége az újságírók biztonságát garantálni és megvédeni őket a fenyegetésekkel szemben.

Téma volt az EU és az Egyesült Királyság jövőbeni partnersége is, amelyre vonatkozóan egy ideiglenes megállapodás van érvényben és ennek a hónapnak a végéig kell elvégezni mind a 24 hivatalos nyelven a dokumentum jogász-nyelvészi felülvizsgálatát. A helyzet nehezíti, hogy március elején a brit kormány kijelentette, hogy egyoldalúan késlelteti az Írországról/Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv teljes alkalmazását. Emiatt március 15-én az EU kötelezettségszegési eljárást indított, a tárgyalások folyamatosak – ezekről adott áttekintés Maros Sefcovic, az Európai Bizottság egyik alelnöke.

A vakcinahelyzetet áttekinve szintén Sefcovic biztos volt az, aki összegezte az adatokat, eszerint eddig több mint 100 millió európai kapott már oltást, közülük 27 millióan már a második oltást is felvették. A várakozások szerint ebben a negyedévben, június végéig 355 millió adag oltásra számíthatnak a tagállamok. Szó esett a pandémia kapcsán az EU koordinációs feladatairól, hiszen néhány tagállam már az óvatos nyitás fázisában van, másoknál azonban még érvényben vannak a szigorítások.

A tagállamok üdvözölték, hogy az Európai Bizottság elindította azt az új online platformot, amely lehetőséget nyújt az európaiaknak, hogy bekapcsolódjanak a Konferencia Európa Jövőjéről elnevezésű eseménysorozatba. (Erről itt írtunk bővebben.) Ana Zacarias elmondta, hogy a honlap élesítésétől számított 24 órán belül már háromezer résztvevő jelezte érdeklődését és több mint 100 eseményt regisztráltak.

Hozzászólások