Tetszett a cikk?

A nemzetközi valutapiacokat lázban tartja, az Európai Unió exportőreit - és lassanként politikusait - pedig mind...

A nemzetközi valutapiacokat lázban tartja, az Európai Unió exportőreit - és lassanként politikusait - pedig mind hangosabb morgásra készteti, hogy 2002 eleje óta a dollár értékének mintegy harmadát elvesztette az euróval szemben. A számok mögé nézve kiderül, hogy ez elsősorban európai probléma. A dollár ugyanis kevesebb mint 10 százalékkal gyöngült azon valutakosárral szemben, amely az amerikai importot adó országokat reprezentálja. Erről elsősorban az ázsiai országok tehetnek, amelyek exportjuk versenyképességének megőrzése érdekében igyekeznek gátat szabni saját valutájuk erősödésének.

Ennek érdekében Japán például tavaly csaknem 190 milliárd dollárnak megfelelő jent költött piaci intervencióra. Kína viszont - amely az amerikai kereskedelmi hiány zöméért felelős, és az e relációban szerzett többletéből finanszírozza máshol keletkező deficitjét - a rá nehezedő amerikai nyomás ellenére kitart a jüan dollárhoz rögzítése mellett. Nem csoda, hogy a dollárbeáramlás miatt tavaly az ázsiai országok összesített valutatartaléka harmadával nőtt, és 1900 milliárd dollárral rekordszintre emelkedett, miközben ugyanez a régió a becslések alapján mintegy ezermilliárd dollárnyi amerikai értékpapírt halmozott föl.

A dollár gyöngülésének ilyesfajta regionális kiegyensúlyozatlansága így nem jó hír az eurózónabeli, illetve az EU-csatlakozásra váró országoknak, hiszen az előbbiek számára az export versenyképességének romlásán keresztül lassíthatja a nagy nehezen újraindult gazdasági növekedésüket, az utóbbiak pedig kivitelük esélyeinek romlásával számolhatnak - különösen, ha saját valutájuk még önmagában is erősödik az euróval szemben.

Ellentmond a korábbi közgazdasági logikának az is, hogy az amerikai valuta értékvesztésével párhuzamosan a dollárban jegyzett nyersanyagok egyáltalán nem váltak olcsóbbá, sőt hónapok óta drágulnak. Ennek egyik oka, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) éppen a dollár gyöngülésére hivatkozva áremelésre játszik - ráadásul az USA keleti partján tapasztalt rendkívüli hideg az amerikai készletek megcsappanásával fenyeget -, a másik pedig, hogy a kilencvenes évek alacsonyabb nyersanyagárai nyomán sok helyen elmaradtak a kínálatbővítést lehetővé tevő befektetések. A drágulás irányába ható legfontosabb tényező azonban a kínai gazdaság, amelynek lokomotívját még jobban felfűti a 2008-as olimpiára készülés építési láza, és az ennek köszönhető kereslet az olajtól az acélon át a rézig minden ipari nyersanyagnak fölveri az árát.

Fókuszban

Pénzügyminiszter reggelire

Nem tudni, hogy a kijelölt pénzügyminiszter által kedden kilátásba helyezett 120 milliárd forintos költségvetésikiadás-csökkentés elegendő lesz-e a hírre erősödésnek indult forint tartós stabilizálásához. A személycsere ugyanis akár törést is jelezhet az eddig az euró 2008-as bevezetését célzó gazdaságpolitikában.

Orbán Merkelnek: „Amit kérsz tőlem, Angela, az az öngyilkossággal egyenlő”

Orbán Merkelnek: „Amit kérsz tőlem, Angela, az az öngyilkossággal egyenlő”

Egymilliárd forint a nevében is különleges Bugatti Chiron Les Legendes Du Ciel

Egymilliárd forint a nevében is különleges Bugatti Chiron Les Legendes Du Ciel

Deutsche Welle: A hivatalos Magyarország habzik a dühtől, de miért?

Deutsche Welle: A hivatalos Magyarország habzik a dühtől, de miért?