Tetszett a cikk?

A minden szempontból az elithez tartozó, arisztokratikus megjelenésű John Kerry massachusettsi szenátor győzött a radikálisan elitellenes hangulatú demokrata elnökjelölő kampány első fordulójában az Egyesült Államokban. Az iowai előválasztásnak ugyanakkor alig van közvetlen hatása arra, ki lesz George W. Bush elnök ellenfele novemberben, csak az biztos, hogy nem a szakszervezetek támogatta, régi vágású demokrata Dick Gephardt, ő ugyanis kiszállt a versenyből.

Iowa államnak három fő terméke van: a gabona, a hús és az előválasztás. Az egykor viccnek szánt mondás 2004-re szinte valósággá vált. A demokrata elnökjelölt-jelöltek kampánystábjai, önkéntes agitátoraik ezrei és a sajtó az utóbbi hetekben szinte megszállták a hárommillió lakosú agrárállamot, az országos hírtévék átmenetileg annak fővárosába, Des Moines-ba helyezték át központi stúdiójukat. A finisben a pályázók már 6-7 gyűlést is tartottak naponta, John Edwards észak-karolinai szenátor és Howard Dean volt vermonti kormányzó például mind a 99 járásban kampányolt. A helybeliek nem győzték kapkodni a fejüket az utcán lépten-nyomon felbukkanó országos hírességek - politikusok, tévésztárok - láttán. A helyi újságírók, politológusok egyik napról a másikra országos ismertségre tettek szert, a Des Moines Register pedig az egyik legtöbbet idézett napilap lett. "Kérnék tőled egy szívességet, haver - szólította meg viccesen egy Des Moines-i kampányvitán az esetről másnap beszámoló Register riporterét az egyik, Amerika-szerte ismert tévésztár -, tegyél engem híressé!"

"Soha még ekkora felhajtás nem volt itt, pedig az első előválasztást több mint harminc éve Iowában tartják" - mondta a HVG kérdésére Arthur Sanders, a Des Moines-i Drake Egyetem politológusprofesszora. Szerinte a média fújta ekkorára az elnökválasztás végkimenetele szempontjából csekély jelentőségű eseményt, amely talán éppen ezért - amolyan önbeteljesítő jóslatként - mégiscsak fontossá válhat. Iowában ugyanis, ahol egyébként az amerikaiak alig több mint egy százaléka él, négy éve 60 ezren mentek el a demokraták küldöttválasztó gyűléseire, s ha ezúttal több mint kétszer ennyien is voltak - 55 százalékuk még soha nem vett részt előválasztáson -, az még mindig kevesebb, mint a választókorú iowai népesség tíz százaléka. S ők most csak azt döntötték el, hogy ki képviselje körzetüket az egy hónap múlva esedékes járási küldöttválasztáson, ahol a két hónap múlva megtartandó kongresszusi választókerületi küldöttgyűlés delegáltjait választják meg, akik majd szavaznak arról, ki legyen a demokrata elnökjelölő konvencióra küldendő 45 elkötelezett és 11 nem elkötelezett iowai delegált. Ráadásul a most megválasztott küldötteknek nem kötött a mandátumuk, elvben arra szavaznak majd, akire akarnak.

Az iowai előválasztást nemcsak a média tette idén naggyá, hanem maguk a jelöltségre pályázók is. Ezt a ritkán lakott, vidékies, mindenki mindenkit ismer hangulatú középnyugati államot ugyanis személyesen is meg lehet dolgozni - fejtegette Altoona városka közösségi házában a tiszteletére rendezett zártkörű ebéden Elizabeth Edwards, az egyik First Lady-aspiráns a HVG-nek. "A nagyobb államokban, New Yorkban, Kaliforniában azonban már a független sajtón múlik, milyen kép alakul ki a választókban. Nincs az a pénz, ami ott elég lenne a polgárok közvetlen befolyásolására" - vélekedett Edwardsné.

A felmérések hónapokon keresztül azt sugallták, hogy az iowai győzelemért, sőt talán a George W. Bush novemberi kihívójának posztjáért folyó verseny is eldőlt már a volt vermonti kormányzó, Howard Dean javára. Az elnökjelöltségre elsőként jelentkező, az iraki háborút kezdettől fogva ellenző, az azonos neműek együttélését szabályozó első amerikai törvényt kormányzóként aláíró egykori körorvos kampánya lelkes baloldali liberális mozgalmat generált Amerikában. Iowában az utóbbi napokban több mint háromezer, más államokból érkezett önkéntes Dean-agitátor járt házról házra, hogy azután valamelyik kemping fűtött sátrában töltse a mínusz 20 fokos éjszakát. "Ez a kampány megváltoztatta az életemet" - mondta a HVG-nek Des Moines-ban az egyik texasi agitátor.

Dean hétfőn 18 százalékkal harmadik lett, s noha ez minden várakozást alulmúlt, mégis könnyen megmagyarázható. Legalábbis a 38 százalékkal győztes John Kerry massachusettsi szenátor hét végi kampánygyűlésének egyik résztvevőjén virító kitűző szerint: "A demokrata Deannel randevúzik, s Kerryvel házasodik."

Nem a szívére, hanem az eszére hallgat a demokrata szavazóbázis: elsősorban azt mérlegeli, kinek van a legnagyobb esélye arra, hogy legyőzze George W. Busht - elmélyült elemzők és egyszerű demokrata választók egybehangzóan ezt tartják a hétfő esti iowai küldöttjelölő társasági összejövetelek (lásd Mi fán terem a caucus? című írásunkat) legfőbb tanulságának. A szenátusban közel két évtizede - Edward Kennedy mellett - a gazdag Massachusetts államot képviselő 60 éves John Kerry ugyanis a lehető legkevésbé felel meg azoknak az elvárásoknak, amelyeknek sulykolása Deant hónapokon keresztül a jelölt-jelöltek népszerűségi listájának élén tartotta. Kerry megszavazta az iraki háborút - és nem csak hirtelen felindulásból, mint ezt az Iowában második helyezett John Edwards észak-karolinai szenátor állította magáról, hiszen hónapokkal később, Edwardsszal ellentétben, az Irak megszállását-újjáépítését finanszírozni hivatott 87 milliárd dolláros költségvetési kiadásra is áldását adta. Az ABC tévétársaság hétfő esti gyorsfelmérése azonban azt mutatta, az iraki háború, dacára az eddig már több mint félezer amerikai halálos áldozatnak, lényegesen kisebb szerepet játszott az iowai választók döntésében, mint akár a gazdaság, akár az egészségügy. Ezt a HVG tudósítójának személyes tapasztalatai is megerősítették: az Irak ügyében Deannél is radikálisabb, hétfőn mindössze 1 százalékot kapott - az amerikai csapatok 90 napon belüli kivonását, a bombázások okozta károk megtérítését ígérő - Dennis Kucinich ohiói képviselő kampánygyűlésének egyik résztvevője elmondta, a programnak ez a része kevésbé hozta lázba, mint az általános társadalombiztosítás megteremtésének és az iskolai tesztrendszer eltörlésének az ígérete.

Kerry iowai győzelme a demokrata kampány másik fő vonulatába sem illik bele. A "washingtoni bennfentes" volt ugyanis a jelölt-jelöltek tévévitáiban, hirdetési szövegeiben leggyakrabban elhangzó szitokszó. Márpedig ez a mezőnyből - a negyedik helyre szorult, s bánatában nyomban visszalépett Dick Gephardt missouri képviselő, volt képviselőházi elnök mellett - az éppen a demokrata párt washingtoni elitjébe tartozó Kerryre vonatkoztatható a leginkább. Dean, aki soha nem volt szövetségi képviselő vagy szenátor, csak kormányzó az USA egyik legkisebb államában, folyamatosan a "speciális érdekek" megjelenítőiként állította be ellenfeleit. De a nagyvállalati lobbikkal összefonódott fővárosi politikai eliten kívül álló szerepet játszotta el Iowában az immár négy éve szenátor Edwards és Kucinich is. "Elitellenes szöveggel a hetvenes évek eleje óta divat kampányolni Amerikában - mesélte a HVG-nek Arthur Sanders -, és azóta egyébként minden olyan elnökválasztáson, ahol egy washingtoni, azaz kongresszusi múlttal rendelkező politikus állt szemben egy vidékivel, az utóbbi győzött."

Győzelmi beszédéből azután Kerry sem hagyta ki, hogy ő majd fellép a "speciális érdekeket képviselő" washingtoni lobbik ellen, a határozottan nagytőkeellenes hangulatú szavaknak azonban volt némi komikus csengése egy olyan ember szájából, akinek felesége, a dúsgazdag Teresa Heinz az azonos nevű élelmiszer-ipari konszern örököse és nagyrészvényese. Az ő jóvoltából engedheti meg magának Kerry, hogy kampányát az állami járandóság igénybevétele nélkül finanszírozza.

A korábbi előválasztások eredményei alapján egyébként sokan úgy vélik, talán nem is a győztesre, hanem inkább a helyezettekre, illetve a várakozáson felül teljesítőkre kell figyelni Iowában. Mert igaz ugyan, hogy Jimmy Carter vagy az ifjabb Bush iowai győzelemmel a tarsolyában hódította meg a Fehér Házat, de első elnökké választása évében Ronald Reagan itt csak a második, az idősebb Bush és Bill Clinton pedig a harmadik volt - igaz, utóbbi ezt győzelemként ünnepelte, mondván, itt vált országosan ismert politikussá. Hasonló történt most a 32 százalékkal második John Edwards észak-karolinai szenátorral is. A koránál (50 éves) jóval fiatalabbnak látszó, férfibáj tekintetében a Kennedy-Clinton vonalba illeszkedő egykori ügyvédről elemzők is azt mondják, talán neki lehet a legnagyobb esélye legyőzni Busht, mert Kerrynél jobban el tudja fogadtatni magát a déli államokban, amelyek közül 2000-ben Al Gore egyet sem tudott megszerezni a demokratáknak. Edwards két hét múlva, február 3-án a dél-karolinai előválasztáson már ki is próbálhatja, mire jut délen. Előbb azonban január 27-én az Iowához hasonló lélektani jelentőségű északi New Hampshire-ben kell bizonyítania, ami egyrészt Kerry hátországa, másrészt ott lép először sorompóba Wesley Clark nyugalmazott tábornok.

A NATO európai erőinek korábbi főparancsnoka, a koszovói győző a másik olyan versenyző, akiről a demokrata választók és az elemzők is azt gondolják, a többieknél nagyobb eséllyel szállhat szembe Bushsal. "Én már megnyertem egy háborút és megkötöttem egy békét" - jelentette ki hétfőn este a számára idegen egyéb területeken a Clinton-stáb által felturbózott Clark, utalva arra, hogy ha Bush a biztonságpolitikát állítja majd az elnökválasztási küzdelem középpontjába, ami az amerikai választók gondolkodásában hagyományosan a republikánusok erősségének számít, benne emberére akad.

Bush mindenesetre már gondoskodott róla, hogy az amerikaiak ne feledkezhessenek bele teljesen az ő potenciális kihívói esélyeinek latolgatásába, s hogy az iowai demokrata győztesek se sokáig élvezhessék a reflektorfényt. Néhány órával az iowai eredményhirdetés utánra időzítették az unió állapotát értékelő kongresszusi beszédét, amelyben az iraki háború szükségességének igazolása mellett elsősorban a demokraták vitorlájából próbálja majd kifogni a szelet olyan kedvenc témákban, mint a munkahelyteremtés vagy az egészségügy.

RÉTI PÁL / DES MOINES

Fókuszban

Fenyegető kilábalás

Az unió helyzetéről szóló, újraválasztási kampánya előtti utolsó - lapzártánk után elmondott - értékelésére készülő...

Fókuszban

Mi fán terem a caucus?

Ahogy Iowa állam mind az 1999 választókörzetében, úgy az altoonai 2-es körzetben is hivatalosan hétfő este fél hétre...

Fókuszban

O'Neill borított

"Novemberben valószínűleg Bushra szavazok, de az amerikaiaknak többet kellene követelniük vezetőiktől" - igyekezett...

Pintér szerint nem marad felderítetlenül egyetlen korrupciós ügy sem, ami az emberek érdekeit sérti

Pintér szerint nem marad felderítetlenül egyetlen korrupciós ügy sem, ami az emberek érdekeit sérti

Újabb haladékot kapott a TikTok, még nem tiltják be Amerikában

Újabb haladékot kapott a TikTok, még nem tiltják be Amerikában

Magyar kutatók vizsgálták, hogyan viselkedhettek a dinoszauruszok, és érdekes eredményre jutottak

Magyar kutatók vizsgálták, hogyan viselkedhettek a dinoszauruszok, és érdekes eredményre jutottak