Tetszett a cikk?

Újabb koalíciós feszültséghez vezetett az M5-ös autópálya állami kivásárlása körüli huzavona.

Újabb koalíciós feszültséghez vezetett az M5-ös autópálya állami kivásárlása körüli huzavona. Miközben a szocialisták az SZDSZ-es vezetésű gazdasági tárcát okolják a késlekedésért, a szabaddemokraták Medgyessy Péter miniszterelnököt teszik felelőssé azért, hogy a "matricásítás" idő előtti bejelentésével gyengítette a kormányzat tárgyalási pozícióit. Mivel a kormányfőt köti az a januári ígérete, hogy március 12-étől a Budapest és Kiskunfélegyháza közötti autópályát is bevonják a matricás rendszerbe, az Alföld Koncessziós Autópálya Rt. (AKA) tulajdonosai az elmúlt napokban tovább puhatolódzhattak, mennyit is ér meg a kormánynak a sztráda - illetve a miniszterelnök adott szava -, azaz tovább srófolták az árat (lásd M5-ös-végjáték című írásunkat). Ha a kormányfő enged a határidőből, azzal egyrészt saját bejelentéseinek komolyságát teszi ismét kockára (mint tavaly például a tanulók ingyenes baleset-biztosításával kapcsolatban, amikor szintén nem sikerült tartani a Medgyessy által ígért szeptember 1-jei határidőt), másrészt az a látszat alakulhat ki, hogy meghátrált. A Fidesz-MPSZ ugyanis úgy kommunikálja a történteket, hogy a kabinet csak azért ragaszkodik olyan görcsösen március 12-éhez, mert a szocialisták erre a napra hirdették meg szegedi kongresszusukat; vagyis az önünneplés lehetőségét fizettetnék meg az adózókkal a magasabb AKA-vételárban.

A sztrádaüggyel kapcsolatos nézeteltérések nyomán az SZDSZ is elérkezettnek látta az időt részben régi, részben új keletű sérelmeinek felemlegetésére. Kuncze Gábor pártelnök például az MSZP-t is azon pártok közé sorolta, amelyek "14 éve akadályozzák a múlt megismerését és a pártállami múlttal való szembenézést". A szokatlanul éles kirohanást nemcsak a Millenáris Parkban múlt hétfőn megnyitott Szamizdat-kiállítás keltette emóciók válthatták ki, hanem az is, hogy Szili Katalin, az Országgyűlés szocialista elnöke a múlt héten bejelentette: új pályázatot ír ki az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgató-helyettesi posztjára annak ellenére, hogy az illetékes parlamenti bizottságok támogatták Gyekiczki András kinevezését. Magyar Bálint oktatási miniszter pedig már úgy fordította le az SZDSZ-elnök korábbi belügyminisztersége idején Kuncze kabinetfőnökeként is dolgozó Gyekiczki "ejtését", hogy még véletlenül sem kerülhet olyan személy a társadalom múltjának megismerését szolgáló intézmények élére, akinek kapcsolata volt az egykori demokratikus ellenzékkel.

Hasonló civódásra a koalíciós felek között legutóbb tavaly nyáron volt példa, amikor a - folyamatos kibeszélések, félkész javaslatok kiszivárogtatása nyomán jelentkező - népszerűség-csökkenésért egymást kezdték okolni-támadni a kormánypártok. Az akkori adok-kapok végül is azzal zárult, hogy Medgyessy, Kuncze és Kovács László MSZP-elnök kölcsönös megnemtámadási szerződésként is értelmezhető megállapodást kötöttek az MSZP tapolcai, kihelyezett frakcióülésén (HVG, 2003. szeptember 13.), amihez a kormányfő kiegészítésként még azt fűzte hozzá, nem hagyja, hogy az ellenzék egyenként lője ki a minisztereit. László Csaba leváltásával azonban Medgyessy végső soron már közel jár ahhoz, hogy kezdőcsapata több mint felét lecserélje (lásd Cserecsapat című írásunkat), miközben az európai parlamenti választásokon befutó helyen induló Lévai Katalin esélyegyenlőségi, illetve az Európai Bíróságba jelölt Juhász Endre integrációs miniszter távozása nyomán amúgy is elkerülhetetlenné válik a kabinet személyi összetételének és a kormányzati struktúrának az újbóli felülvizsgálata.

A különböző nyilatkozatokból egyelőre úgy tűnik, nemcsak a koalíciós pártok között, de az MSZP-n, illetve az SZDSZ-en belül sincs egyetértés a megüresedő posztok sorsáról. A már létrehozásakor is alig titkoltan Juhász Endre korábbi főtárgyaló "személyére szabott" integrációs tárca nélküli miniszteri poszt esetében a szocialisták nem ragaszkodnának annak fenntartásához, amiben persze az is közrejátszhat, hogy már az ötlettel sem ők, hanem Szent-Iványi István, az Országgyűlés integrációs bizottságának SZDSZ-es elnöke állt elő tavaly, a külügyi territóriumát féltő Kovács László nem kis ellenkezését váltva ki (HVG, 2003. március 1.). Az esélyegyenlőségi miniszteri poszt betöltése is bizonytalanná vált. Megszüntetése mellett szól, hogy a létrehozása óta eltelt háromnegyed évben a Lévai-féle vezetés kevés konkrét eredményt mutatott fel: hivatala inkább egyfajta píárminisztériumként működött (HVG, 2003. december 22.). Igaz, épp a kommunikációs lehetőségek miatt tűnhet különösen fontosnak Medgyessy számára, hogy a diszkrimináció elleni harcnak továbbra is önálló felelőse legyen a kormányban.

A kormányzati struktúra - az MSZP hétfői frakcióülésén Medgyessy által is beígért - megbolygatása ugyanakkor lovat adhat azok alá, akik szerint indokolt lenne a gazdasági és közlekedési tárca felszabdalása. Csillag István - vagy esetleges utóda - hatáskörének megnyirbálásába azonban az SZDSZ nyilvánvalóan csak akkor menne bele, ha ezért megfelelő kompenzációt kapna; ilyen lehetne például az, ha a szabaddemokraták jelölhetnék Juhász utódát. A helyzetet tovább bonyolíthatja, hogy a múlt hét végén az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnökének megválasztott Gyurcsány Ferenc sportminiszter is aspirál egy, az általa jelenleg vezetettnél "komolyabb", befolyásosabb tárca irányítására. Ilyen célterületként emlegetik szocialista berkekben a gazdasági tárcát, vagy azt a kibővített hatáskörű minisztériumot, amit több, fejlesztéssel foglalkozó hivatal összevonásával hoznának létre. A gazdaságpolitikát a jövőben a kormányzati munka középpontjába állítani kívánó kormányfő Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminisztert bízta meg az adórendszert egyszerűsítő program kidolgozásával.

Miközben a felmerült ügyek kezelésében Medgyessy maga is jobbára csak sodródni látszik az eseményekkel, a múlt heti kormányülésen - amelyen az autópálya-szerződésről kellett volna dönteni -, úgy tudni, azzal a kísérőszöveggel adta miniszterei kezébe az alkalmasságukról készített értékelés eredményét, hogy az eddiginél határozottabb kormányzást vár tőlük. Ezt a célt lenne hivatott demonstrálni a parlamenti nyitányra szánt beszéde is, amelynek előkészítésében már az új kormányzati píártanácsadók - az izraeli Ron Werber helyébe lépő amerikai Jeremy Rosner csapata - is részt vesznek, és amely sajtóértesülések szerint a "modern köztársaságot építünk" szlogennel váltaná le a kipukkadt "jóléti rendszerváltás" jelszavát.

DOBSZAY JÁNOS

Fókuszban

Diétás receptek

119 nap - ennyi van hátra az Országgyűlés hétfői szezonnyitó ülésétől az európai parlamenti választások várható itthoni időpontjáig, június 13-áig. A dátum afféle archimedesi pont manapság a hazai belpolitikában, mind a kormány, mind a képviselők ehhez igazítják lépéseiket.

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki a köd miatt

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki a köd miatt

Megegyezett Ausztrália a Facebookkal, Zuckerbergék fizetni fognak a helyi sajtónak

Megegyezett Ausztrália a Facebookkal, Zuckerbergék fizetni fognak a helyi sajtónak

Majdnem mindenhol előre sorolják a tanárokat az oltási tervben, nálunk nem

Majdnem mindenhol előre sorolják a tanárokat az oltási tervben, nálunk nem