Tetszett a cikk?

Január 15-e óta 51 300-ról 45 200 forintra esett egy tonna márciusi szállítású búza ára a Budapesti Árutőzsde...

Január 15-e óta 51 300-ról 45 200 forintra esett egy tonna márciusi szállítású búza ára a Budapesti Árutőzsde gabonaszekciójában. Az ezt megelőző, tavaly tavasz óta töretlen áremelkedést könnyű megmagyarázni a sovány, mindössze 2,9 millió tonnás búzaterméssel (lásd grafikonunkat), illetve az egészen január közepéig folyamatos exporttal (HVG, 2003. november 1.), a trendforduló oka pedig épp a kivitel korlátozása volt. Az áresés első napján jelentette be Németh Imre földművelésügyi miniszter, hogy tonnánként 11 ezer forintos kiegyenlítő befizetést vetnek ki a búza és a búzaliszt exportjára, amit január 19-én rendeletben is megjelentetett az agrártárca (HVG, 2004. január 24.). A miniszteri bejelentés néhány nappal követte a Fidesz-MPSZ szórólapos kampányának nyitányát, amelynek egyik húzómotívuma volt a kenyéráremeléssel való riogatás, erre válaszolt az agrártárca az árletörő exportkorlátozó lépéssel.

Ezt a célját a tárca, úgy tűnik, elérte, a feldolgozók érdekeit képviselő Gabonaszövetség szerint azonban törvénytelenül. "Visszamenőleges hatállyal, még az úton lévő szállítmányokra is érvényesen rótta ki a befizetési kötelezettséget az agrárkormányzat, ráadásul egy, már hatályon kívül helyezett jogszabályra hivatkozva" - mondta a HVG-nek Makay György, a szervezet főtitkára. A rendelet "külön jogszabályban meghatározott búza intervenciós árat" említ, mondván, ha ezt jelentősen meghaladja az export átlagára, indokolt a beavatkozás. Csakhogy a búza intervenciós áráról szóló 2003. májusi jogszabályt a földművelésügyi miniszter tavaly decemberben visszavonta. A kiegyenlítő befizetésről szóló rendeletet nem egységesen értelmezik a különböző hatóságok, így előfordul, hogy a 11 ezer forintot külföldi eredetű árura is kivetik, illetve a befizetésről nem adnak igazolást, ami hátráltatja a szállítást.

A gabonafeldolgozók most dühöngenek: "amikor 35 forint volt a liszt átadási ára, akkor bezzeg nem avatkozott be a minisztérium" - mondta egyikük a HVG-nek. Az általa vezetett cégnél a takarmányőrlemény és a búza átlagos átadási ára július óta kilónként 38-ról 53 forintra emelkedett, az ömlesztett lisztet pedig 68-70 forintért adták a pékeknek. Ez az áremelkedés tört meg január közepén. Ráadásul az agrártárca a múlt héten azt is bejelentette, hogy felszabadítja az állami búzakészletet. Érdekes módon mindezt azután, hogy letörte az árakat, aminek következtében csak néhány ezer forinttal olcsóbban tudja értékesíteni az állami búzát.

Könnyen elképzelhető azonban, hogy az áremelkedés megtorpanása csak ideiglenes lesz. A malmok ugyanis csupán májusig töltötték fel készleteiket, azaz az új termésig, az állami készlettel is számolva, legalább 100 ezer tonna búza hiányzik. Az EU-csatlakozással érvényét veszti az állami korlátozás, így lehet, hogy ismét beindul a kivitel. Ennek a fogyasztók nem csak az esetleges áremelkedésen keresztül láthatják majd kárát. A növekvő hiány ugyanis arra készteti majd a malmokat, hogy az új búzát azonnal, pihentetés nélkül őröljék meg, az ilyen lisztből viszont csak gyenge minőségű kenyeret lehet sütni.

Fókuszban

Sok gazda közt

Az agrártüntetések eddigi hagyományait felrúgva szokatlan koalícióban demonstrálnak a kis- és nagytermelők, hogy több támogatást követeljenek ki maguknak. A túltermelési válsággal küszködő állattenyésztők nagy részére azonban az Európai Unióban sem vár jobb sors a jelenleginél.

Lázár János: Megvan a kivitelező a makói fürdőre, már csak pénz kell

Lázár János: Megvan a kivitelező a makói fürdőre, már csak pénz kell

Megvágták egy nő arcát Csepelen, feltehetőleg az SZFE-s maszkja miatt

Megvágták egy nő arcát Csepelen, feltehetőleg az SZFE-s maszkja miatt

Évek után újra az Apple a piacvezető mobilgyártó

Évek után újra az Apple a piacvezető mobilgyártó