Tetszett a cikk?

Felháborító és visszataszító, hogy valaki kizárólag szavazatszerzési célból, választási kampány idején elkezdjen...

Felháborító és visszataszító, hogy valaki kizárólag szavazatszerzési célból, választási kampány idején elkezdjen babrálni az ország alkotmánya körül - jelentette ki a minap John Kerry demokrata elnökaspiráns azt követően, hogy George W. Bush elnök bejelentette, kezdeményezi az amerikai alkotmány módosítását. Bush azt íratná be az alaptörvénybe, hogy az Egyesült Államokban csak férfi és nő köthet egymással házasságot. A javaslat - elemzők szerint - iskolapéldája az előítéletes többségi vélemény közjogi meglovagolásának. Ráadásul az elnök által megfogalmazott cél - az azonos neműek egybekelését lehetővé tevő, egyre burjánzó helyi kezdeményezések visszaszorítása - nyilvánvalóan nem érhető el általa, hiszen egy ilyen alkotmánymódosítás bizonytalan kimenetelű procedúra, s ha sikerülne is néhány év alatt keresztülvinni, addigra már akár milliókra is rúghat a megkötött homoszexuális frigyek száma. De Busht most nyilván nem ez érdekelte, hanem az, hogy olyan ügyben tegyen eleget keresztény-konzervatív tábora követelésének, amelyben az amerikai közvélemény kétharmadát is maga mögött tudhatja.

Hasonló ajándékokkal a választási év tavaly őszi kezdete óta legalább havonta egyszer meglepi az amerikai elnök valamelyik választói réteget (HVG, 2004. január 24.), s nem kétséges, hogy a választásokig hátralévő nyolc hónapban csak sűrűsödni fognak az ilyen bejelentések. Az építő jellegű üzenetek általában a hét elején-közepén hangzanak el, a védekezők - mint legutóbb annak a 200 oldalnyi dokumentumnak a közzététele, amellyel a Fehér Ház bizonyítani akarta, hogy Bush nem bliccelte el a katonai szolgálatot - viszont szigorúan péntek délután. Így ugyanis a napilapoknak arra még éppen van idejük, hogy bő terjedelemben ismertessék az anyagot hétvégi számukban, de arra már nemigen, hogy a másik oldalt is megszólaltassák.

Fókuszban

Beszédgyakorlat

Nem tudni, megtalálta-e a kormányfő népszerűségvesztésének ellenszerét Medgyessy Péter új píárcsapata, de annyi biztos, a "mindennapra egy ötlet" stratégiájával a miniszterelnök elérte, hogy már ne csak arról szóljon a politikai közbeszéd, amit az ellenzék hallani szeretne. Ám a koalíciós vitákat is kiváltó felvetések meggyengíthetik a kormányfő pozícióit.

Márki-Zay már beülne egy "ellenzéki" frakcióba

Márki-Zay már beülne egy "ellenzéki" frakcióba

Néppárti képviselők a Fidesz kilépéséről: Nem engedjük Orbánnak, hogy megzsaroljon

Néppárti képviselők a Fidesz kilépéséről: Nem engedjük Orbánnak, hogy megzsaroljon

Szeretettel a Vajdaságból: Ahogy az oltás zajlik, az a szerb csoda

Szeretettel a Vajdaságból: Ahogy az oltás zajlik, az a szerb csoda