Tetszett a cikk?

Visszatérhet az MSZP-hez Ron Werber kommunikációs tanácsadó - legalábbis úgy értesült a HVG, hogy a párt előrehaladott...

Visszatérhet az MSZP-hez Ron Werber kommunikációs tanácsadó - legalábbis úgy értesült a HVG, hogy a párt előrehaladott tárgyalásokat folytat a Magyarországról januárban távozott izraeli szakértővel. Werbernek a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) kommunikációs csapatával romlott meg a viszonya, egyebek mellett, mert hírét vette, hogy a kancellária, pontosabban a miniszterelnöki kabinet két konkurens amerikai céget fogad fel tanácsadónak. Mára, úgy tűnik, lehiggadtak a kedélyek, s Werber a közeli napoktól vélhetően ismét Budapesten, a Köztársaság téren dolgozik majd, a végső döntés lapzártánk után várható. A HVG-nek nevük elhallgatását kérve nyilatkozó vezető MSZP-s politikusok hangsúlyozták, Werber annak idején nem is mondta fel a szerződését, így az átmeneti mosolyszünetet úgy értelmezik, hogy a tanácsadó hosszabb szabadságot vett ki.

A MEH kommunikációs stábja még mindenesetre neki köszönheti jelenlegi arculatát: Werber tavaly év eleji, a kancelláriának készített tanulmányában sürgette a píárfeladatok központosítását, a szervezet karcsúsítását (HVG, 2003. október 18.). Az ő nevéhez fűződik a MEH kormányzati kommunikációs központjának (kkk) kialakítása. A Lévai Gábor egykori kereskedelmi tévés producer vezette kkk ugyanakkor, úgy tűnik, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, s értesüléseink szerint a jövője is kétséges.

Az érdemi kommunikációs munka - elsősorban Medgyessy Péter kormányfő megjelenéseinek, beszédeinek kitalálása, illetve a kormányzati "üzenetek" megfogalmazása - a miniszterelnöki kabinethez tartozó nyilvános kapcsolatok titkárságán (nykt), illetve a kormányszóvivő irodájában folyik. Az nykt-t helyettes államtitkárként vezető Braun Róberten, illetve Gál J. Zoltán kormányszóvivőn kívül kommunikációs ügyekben megtartotta informális befolyását az időközben Gyurcsány Ferenc sportminiszter kabinetfőnökévé avanzsált korábbi helyettes kormányszóvivő, Keszthelyi András. A hármas tagjai előszeretettel gondolják magukat úgynevezett spin doctoroknak, politikai kommunikációs agytrösztnek. Munkájukat tanácsokkal segíti a pártideológus Gyurcsány, valamint Bruck Gábor, a magának Demszky Gábor budapesti főpolgármester imázsának felépítésével nevet szerzett szakember, s alkalmanként Levendel Ádám szociológus, a Szonda Ipsos Kft. ügyvezetője is.

A szerződéses munkaviszony alapján szóvivősködő, főállású országgyűlési képviselő Gál J. által vezetett kormányszóvivői irodának, illetve az nykt-nek mintegy tízen-tízen dolgoznak, míg a kkk negyven munkatársat foglalkoztat. Szocialista berkekben régóta nehezményezik, hogy a kormányfő közszerepléseit - Gál J.-t leszámítva - csupa SZDSZ-hez köthető kommunikátor irányítja: Braun valamikor a liberális párt kabinetfőnöke volt, Keszthelyi is Demszkynek dolgozott korábban, akárcsak Bruck, aki az SZDSZ 1994-es választási kampányát is irányította.

Braunnak, illetve Gál J.-nek jelentős szerepe volt abban is, hogy lecserélték a kkk-t alig néhány hónapig vezető Simkó János helyettes államtitkárt, a Magyar Rádió egykori alelnökét. Igaz, a spin doctorok Simkó utódával, a még Werber által kiszemelt Lévai Gáborral sem elégedettek. Míg Simkónak azt vetették a szemére, hogy "nem tudta felvenni a tempót", a Lévai-féle csapat megítélésük szerint gyakorlatilag semmit sem csinál. Valóban, a 15 millió forintért felépített kkk egyetlen kézzelfogható feladatának a sajtófigyelés tűnik. Az EP-választásokig azonban a kkk mindenképpen változatlanul működik majd, de értesüléseink szerint többen a megszüntetéséért lobbiznak a MEH-ben.

RÁDI ANTÓNIA

Fókuszban

Beszédgyakorlat

Nem tudni, megtalálta-e a kormányfő népszerűségvesztésének ellenszerét Medgyessy Péter új píárcsapata, de annyi biztos, a "mindennapra egy ötlet" stratégiájával a miniszterelnök elérte, hogy már ne csak arról szóljon a politikai közbeszéd, amit az ellenzék hallani szeretne. Ám a koalíciós vitákat is kiváltó felvetések meggyengíthetik a kormányfő pozícióit.

"Meg kell szurkálnia valakit" - az interneten fenyegetőzött egy jogosítványát visszakövetelő férfi

"Meg kell szurkálnia valakit" - az interneten fenyegetőzött egy jogosítványát visszakövetelő férfi

Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány

Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány

A CSU elnöke szerint meg kell szüntetni a Fidesz néppárti tagságát

A CSU elnöke szerint meg kell szüntetni a Fidesz néppárti tagságát