Tetszett a cikk?

"Szeretném bejelenteni, hogy a kormánykoalíció jelöltje az államfői posztra Gesine Schwan" - mondta Gerhard Schröder...

"Szeretném bejelenteni, hogy a kormánykoalíció jelöltje az államfői posztra Gesine Schwan" - mondta Gerhard Schröder német kancellár, aztán, mint aki jól végezte dolgát, már indult is volna vissza az irodájába, mire a meglepetésből felocsúdott újságírók magukhoz tértek, s elkezdték kérdésekkel bombázni a kormányfőt. Múlt csütörtökön délelőtt, a sebtében összehívott rendkívüli sajtótájékoztatón a szociáldemokrata-zöld kormánykoalíció kétségtelen politikai és kommunikációs sikert könyvelhetett el. Míg ugyanis a konzervatív ellenzéki pártok, hónapok óta tartó belső huzavona után, a szóba jöhető személyek hírnevét a nyilvánosság előtt megtépázó hatalmi harcok közepette tudták csak megtalálni közös jelöltjüket, Schröder semmi perc alatt prezentálta a sajátjukat. Akire egyébként még ellenzéki körökből is legfeljebb azt a kifogást mondhatják: tényleg, miért is ne?

Az előzmények: idén májusban lejár a jelenlegi német államfő, Johannes Rau ötéves mandátuma. Utódát az alkotmány szerint a szövetségi közgyűlés, a Bundesversammlung választja meg, amely a parlament alsóházának 603 képviselőjéből, valamint a tartományi parlamentek által delegált ugyanennyi választópolgárból áll. Ez az 1206 ember ötévenként csak egyszer, erre az egy alkalomra gyűlik össze. S bár az alsóházban szerény szociáldemokrata-zöld többség van, a tartományi parlamentek nagyobbik részében a konzervatív pártok vannak létszámfölényben, így május 23-án a jobboldali szavazatok száma lesz nagyobb az államfőválasztáson.

Angela Merkel CDU-elnöknek az lett volna a jó - bár erről nyilvánosan soha nem beszélt -, ha Edmund Stoiber, a CSU elnöke enged a kapacitálásnak, s elvállalja a jelöltséget: ebben az esetben már most eldőlt volna, ki lesz az uniópártok közös kancellárjelöltje 2006-ban. Merthogy a háttérben ezért is folyt a küzdelem: aki a nyilvánosság előtt is érzékeltetni tudja, hogy az ő akarata érvényesül, majdnem biztosra veheti a 2006-os jelöltséget. Hosszas kötélhúzás, nevekkel való dobálózás után találták meg a közös jelöltet Horst Köhler, az IMF vezérigazgatója személyében. Aki ugyan a nemzetközi pénzvilágban tekintélynek örvend, ám a német polgárok több mint fele egész egyszerűen nem ismeri. Nem is nagyon ismerheti: a Kohl-kormány idején pénzügyi államtitkár volt, majd előbb a német takarékpénztárak szövetségének, később a londoni székhelyű EBRD-nek lett az elnöke, 2000 januárja óta pedig (nem kis részben Gerhard Schröder kancellár hathatós támogatásával) Washingtonban az IMF vezérigazgatója. Németország fontos nemzetközi pozíciót veszít el - emiatt bosszankodott a múlt héten Joschka Fischer külügyminiszter, hiszen aligha valószínű, hogy az IMF-et (is) domináló USA elfogadna egy másik német jelöltet csak azért, mert a mostanira az otthoni párttaktika végeredményeként hirtelen szükség lett.

A méltatlan alkudozás megismétlődését a konzervatív oldal most azzal próbálja megelőzni, hogy előállt az államfő közvetlen megválasztásának ötletével. Merkel szerint sok minden szólna e mellett, s míg a pártelnök azért a lehetséges ellenérvek vizsgálatát is kilátásba helyezte, helyettese, Jürgen Rüttgers teljes mellszélességgel állt ki a "nép által megválasztott" államfő intézménye mellett. Az FDP vezetői pedig rögtön siettek leszögezni, hogy a liberálisok mindig is a közvetlen elnökválasztás hívei voltak. Úgy tűnik, mintha ezek a konzervatív politikusok megfeledkeznének az 1949-es német alkotmányt megalkotó, többségükben ugyancsak konzervatív elődjeik fenntartásairól, akik azért ellenezték a közvetlenül választott, tehát nagyobb legitimitású államfő intézményét, mert a weimari köztársaság keserű tapasztalatai (egészen pontosan 1933 januárja, amikor Hindenburg elnök kancellárrá nevezte ki Hitlert) megmutatták, hová vezethet, ha a véletlen folytán egy gyengekezű ember vállára hárul túl nagy döntési felelősség.

Ez a veszély most persze nem áll fenn. Horst Köhlert pedig minden parlamenti valószínűség-számítás szerint megválasztják május 23-án (bár a Gerhard Schröder által elővarázsolt ellenjelölt, Gesine Schwan - aki különben az Odera menti Frankfurtban az Európa-egyetem, a Viadrina rektornője - úgy véli, esetleg sikerülhet néhány konzervatív szavazót "átcsábítania"). Akár így, akár úgy, a közvélemény-kutatások által mostanában nem elkényeztetett Schröder csak nyerhet, hiszen Köhler - nem hazudtolva meg IMF-es és közgazdász mivoltát - egyik első nyilatkozatában rögtön kiállt az SPD által bevezetett reformok következetes folytatása mellett. Amelyek miatt viszont - pontosabban azért, mert ezeket nem sikerült megfelelően kommunikálnia - Schröder kénytelen volt feladni pártelnöki posztját.

WEYER BÉLA / BERLIN

Fókuszban

Beszédgyakorlat

Nem tudni, megtalálta-e a kormányfő népszerűségvesztésének ellenszerét Medgyessy Péter új píárcsapata, de annyi biztos, a "mindennapra egy ötlet" stratégiájával a miniszterelnök elérte, hogy már ne csak arról szóljon a politikai közbeszéd, amit az ellenzék hallani szeretne. Ám a koalíciós vitákat is kiváltó felvetések meggyengíthetik a kormányfő pozícióit.

Mintha nem is lenne válság: 39 százalékkal nőtt a 4iG árbevétele tavaly

Mintha nem is lenne válság: 39 százalékkal nőtt a 4iG árbevétele tavaly

Lovasi András és Kispál András újra együtt zenél

Lovasi András és Kispál András újra együtt zenél

Majd 2 ezermilliárdos mentőcsomagot fogadott el az amerikai képviselőház

Majd 2 ezermilliárdos mentőcsomagot fogadott el az amerikai képviselőház